NS belooft aangifte tegen alle hackers chipkaart, maar dat gebeurt niet
AMSTERDAM - Dagelijks worden tientallen ov-chipkaarten geblokkeerd omdat ermee gefraudeerd is. Tegen het overgrote deel van de fraudeurs wordt echter geen aangifte gedaan, ondanks de belofte van de NS dat er wel degelijk aangifte wordt gedaan.
Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en de invoering van de ov-chipkaart, erkende vandaag tegenover de Volkskrant dat het aantal fraudegevallen de laatste tijd exponentieel is toegenomen. Volgens de persvoorlichtster komt dat door de recente media-aandacht voor diverse geslaagde pogingen de vervoerspas te kraken. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter beschreef eind vorige maand hoe men met behulp van een simpele kaartlezer en gratis te downloaden software het saldo van de ov-chipkaart kan opwaarderen. De fraudehandleiding werd in een computerblad gepubliceerd.
Toegenomen
De fraude met de ov-chipkaart is sindsdien aanzienlijk toegenomen, merkt TLS. Volgens het bedrijf wordt er niet beter gecontroleerd, dus daar kan de waargenomen stijging niet aan liggen. Kaarten die frauduleus zijn opgewaardeerd, worden bij het inchecken 'herkend' door de incheckpalen. TLS kan aan de geregistreerde inchecktransactie zien dat er iets loos is met de kaart.
Thuis inchecken
Dit geldt overigens alleen voor het illegaal opwaarderen van het saldo. Een andere, nieuwere fraudevorm is thuis inchecken, in plaats van op het station. Het is kennelijk mogelijk via de computer een nep-incheck op de kaart in te voeren. De conducteur in de trein of de tram ziet dan een ingecheckte chipkaart, terwijl de eigenaar niet voor de rit heeft betaald. TLS is nog niet in staat deze vorm van ov-chipfraude op te sporen. De controleapparaatjes van de conducteurs moeten eerst worden aangepast, aldus de woordvoerster. Het werkelijke aantal fraudegevallen ligt daarom vermoedelijk hoger.
Geblokkeerd
Kaarten waarvan het saldo illegaal is opgeblazen worden volgens TLS binnen 36 uur geblokkeerd. Dat is vooralsnog in veruit de meeste gevallen de enige sanctie. Hoewel TLS en NS fraudeurs proberen af te schrikken door te dreigen met juridische vervolging, heeft TLS slechts een of twee keer de daad bij het woord gevoegd. Tegen een man die meerdere ov-chipkaarten had nagemaakt en vorig jaar juni tegen de lamp liep, is vervolging ingesteld. Andere gevallen kon noch TLS, noch het Utrechtse parket, gisteren noemen. Fraudeurs met een anonieme ov-chipkaart kunnen na blokkering gewoon een nieuw exemplaar aanvragen.