Poortjes op het station.
Poortjes op het station. © anp

NS bekeurt overlastgevers met app: boete na twee dagen op de mat

De NS kan dankzij een nieuwe app overtreders sneller bekeuren. Het uitdelen van de bekeuring is binnen drie minuten klaar en de boete ligt twee dagen later op de mat. Dit moet agresssie in de trein tegengaan.

Afgelopen maanden zijn twintig NS-medewerkers in de Randstad uitgerust met een smartphone met de app. Voorlopig hebben zij alleen bekeuringen uitgedeeld voor het veroorzaken van overlast, zoals roken op plaatsen waar het niet mag, maar de NS wil met de app ook zwartrijders digitaal gaan bekeuren. De NS wil het digitaal bekeuren 'vanwege de positieve ervaringen' nu breed uitrollen binnen NS.

De app bespaart NS-medewerkers tijd omdat zij het rijbewijs van de overlastgever kunnen scannen. Hierdoor hoeven zij niet meer alle gegevens handmatig in te voeren. 'Het uitschrijven van een boete duurt lang en geeft hierdoor een extra risico op escalatie', zegt een woordvoerder van de NS. Ook zou de dader zich beter bewust van zijn daden worden als de boete direct op de mat ligt. 'Een soort lik-op-stuk-beleid'. Bovendien wordt het aantal fouten bij het uitschrijven van de bekeuringen enorm teruggedrongen.

Extra maatregelen

Over 2015 zagen we in totaal 642 gevallen van agressie tegen NS-personeel. In 2014 waren dit er nog 774

De eenvoudigere manier van bekeuren is één van de extra maatregelen die de NS het afgelopen jaar nam om agressie en zwartrijden tegen te gaan. Eerder werd al bekend dat NS-personeel dat te maken krijgt met agressieve reizigers alarm kan slaan via een app. Een registratiesysteem slaat op wanneer en waar ze zijn bespuugd, geschopt, geslagen of anderszins slachtoffer zijn geworden van fysiek geweld.

Ook werd op avond- en nachttreinen dubbel personeel ingezet en kwamen er extra beveiligers op stations. Verder begon ProRail met het plaatsen van camera's op kleine en middelgrote stations. NS installeert camera's in meer treinen. Reizigers zien op beeldschermen dat ze worden gefilmd als ze een station binnenkomen. Daarnaast kan NS sinds eind 2015 reis- en verblijfsverboden opleggen en werden versneld poortjes gesloten op stations. En er is een proef gestart met bodycams in kleding van personeel.

Volgens de NS was er in 2015 een daling in het aantal incidenten. 'Over 2015 zagen we in totaal 642 gevallen van agressie tegen NS-personeel. In 2014 waren dit er nog 774. De daling is niet direct te koppelen aan de extra maatregelen. Wel is de dalende trend positief en waarschijnlijk een gevolg van het steeds betere samenspel van meer poortjes op stations, de terugkeer van politie, camera's en bijvoorbeeld meer beveiligers', aldus de NS.