NPM en Sofinim kopen Cindu voor 90 miljoen

De Belgische grootaandeelhouder van Cindu, William Wilford, heeft een meerderheidsbelang in het chemie- en servicebedrijf voor ruim 90 miljoen gulden verkocht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De nieuwe eigenaren willen het grootste onderdeel van Cindu, Hertel, verzelfstandigen. Binnen Cindu blijven dan nog slechts twee joint-verntures in de chemische industrie en de transportonderneming TTS over.

De Nederlandse Participatiemaatschappij (NPM) en de Belgische investeringsmaatschappij Sofinim hebben 84 procent van de aandelen Cindu van Wilford overgenomen. Wilford houdt nog 10 procent van de aandelen in handen. Ruim 5 procent van de aandelen staat nog genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. NPM en Sofinim gaan samen uitmaken hoe de belangen van de 'minderheidsaaneelhouders', Wilford en de aandeelhouders via de Beurs, het 'best kunnen worden gewaarborgd, zo melden de grootaandeelhouders.

NPM en Sofinim hebben ieder 42 procent van de aandelen overgenomen. Sofinim is een Belgische beleggingsgroep, gelieerd aan de investeringsgroep Ackermans van Haaren.

De aandelen zijn aan NPM en Sofinim verkocht voor 150 gulden per stuk, zo laat Cindu weten. Dat is aanzienlijk beneden de beurskoers. Het aandeel Cindu noteerde maandag een slot van 196 gulden. De nieuwe eigenaren overwegen geen bod op de resterende aandelen.

NPM en Sofinim willen de divisie Services via een management buy-out verzelfstandigen. Het gaat om het Rotterdamse onderhoudsbedrijf Hertel, actief op het gebied van isolatie, schilderwerk en steigerbouw voor industriële en maritieme bedrijven. Met een omzet van 328 miljoen gulden over 1996 en 1780 werknemers is Hertel verreweg het grootste onderdeel van Cindu.

Naast Hertel bestaat Cindu uit twee chemische joint ventures, Cindu Chemicals en Nevcin Polymers, en de transportonderneming TTS.

In Cindu Chemicals, een raffinaderij voor steenkoolteer, is Hoogovens de partner. In de tweede, Nevcin Polymers actief in koolwaterstofharsen, wordt samengewerkt met het Amerikaanse Neville. Deze activiteiten genereren een omzet van 115 miljoen gulden. TTS is actief bij Rijn-, zee- en binnenvaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden