Notarissen zeggen het vertrouwen op in toezichthouder

Nederlandse notarissen hebben geen vertrouwen meer in hun toezichthouder. De ledenraad van de beroepsorganisatie van notarissen (KNB) stelt in een brief aan het Bureau Financieel Toezicht (BFT) dat er binnen de beroepsgroep geen fiducie is in de deskundigheid van het controlerende orgaan.

Jochem van Staalduine
Een stapel dossiers bij een notaris Beeld anp
Een stapel dossiers bij een notarisBeeld anp

In de brief geeft de ledenraad af op de 'ronkende teksten' waarmee de toezichthouder zich presenteert. De toezichthouder zou gebruik maken van willekeur, grillig te werk gaan en meer bezig zijn met bureaucratie dan met inhoud. Ook stelt de brief vraagtekens bij de wettelijke basis voor het optreden van het BFT.

De brief is afkomstig van de ledenraad, een zelfstandig orgaan, niet van het bestuur van het KNB. Het bestuur onderschrijft de brief, maar had een andere toon gebruikt, volgens een woordvoerder.

Een van de pijnpunten van de notarissen zijn de kwartaalrapportages die notarissen sinds 2008 moeten leveren. Het opstellen van een driemaandelijks financieel rapport is een dure post, met name voor kleine notariskantoren. Ontheffing is mogelijk, maar dat gebeurt niet zo vaak als de notarissen zouden willen. In de brief pleiten de notarissen voor afschaffing van de kwartaalrapportages, tenzij er een signaal is dat het bij een notariskantoor niet goed gaat.

Het BFT merkt echter dat de kwartaalrapportages wel degelijk nut hebben. De extra controle is ingesteld om te voorkomen dat notarissen tijdens de crisis in de problemen komen. 'Bijvoorbeeld bij de derdengeldrekening, waarop de notaris het geld om een huis te kopen ontvangt en op de rekening van de verkoper stort', zegt Marijke Kaptein, directeur van het BFT. Een tekort op die rekening zou niet alleen desastreus zijn voor de notaris en de huizenkoper, maar ook het imago van de notarissen als geheel schaden.

Dat het BFT de wet niet zou volgen herkent Kaptein niet. 'Ik heb geen idee waar ze het over hebben.' Het BFT laat zijn beslissingen toetsen bij de tuchtrechter, die het volgens Kaptein in de laatste paar jaar vrijwel altijd met de toezichthouder eens is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden