Notaris adviseur crimineel netwerk

Nederland telt dertig criminele netwerken waarin een notaris een belangrijke rol speelt. Deze netwerken houden zich voornamelijk bezig met hypotheekfraude....

De criminele netwerken zijn samenwerkingsverbanden tussen leidinggevenden en ten minste vijf stromannen, aldus Winkel. Zij worden bijgestaan door adviseurs die meewerken aan frauduleuze praktijken. Notarissen vervullen de rol van adviseur.

De netwerken houden zich vaak bezig met een vorm van hypotheekfraude waarbij panden in hoog tempo worden doorverkocht. Tijdens deze zogenoemde abc-transacties wordt de prijs van het vastgoed snel opgedreven door middel van onjuiste taxatierapporten. De schade als gevolg van deze oneigenlijke prijsopdrijving loopt in de vele miljoenen euro’s, aldus toezichthouder BFT.

De toezichthouder is de criminele netwerken op het spoor gekomen door onderzoek naar ongebruikelijke transacties die door notarissen werden verzwegen. Het ging in 2007 om 124 verdachte transacties, waarvan er uiteindelijk 23 zijn aangegeven bij een meldpunt van justitie. Een jaar eerder werden 192 dubieuze transacties niet gemeld.

BFT heeft de dertig criminele netwerken weliswaar in het vizier, maar kan op dit moment weinig met die informatie. De huidige wetgeving verbiedt uitwisseling van deze gegevens met het Openbaar Ministerie (OM). Winkel pleit voor extra bevoegdheden in de strijd tegen frauduleuze praktijken. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maakt hier al werk van.

Winkel constateert dat nog niet alle notarissen voldoende weerbaar zijn tegen criminaliteit. ‘Het grootste deel is daar scherp op, maar er is nog altijd een groep naïeve notarissen. Daar valt nog een hoop winst te behalen.’

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft Hirsch Ballin inmiddels schriftelijk vragen gesteld over criminaliteit in het notariaat. De socialisten vragen zich af of de problemen samenhangen met de marktwerking die in 1999 is ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden