Northwest trekt banden met KLM's Noorse partner aan

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines gaat vanaf 1 januari nauw samenwerken met de Noorse regionale maatschappij Braathens. Gemeenschappelijke vluchtnummers, samenwerking op luchthavens en afstemming van vluchten maken deel uit vanm de samenwerkingsplannen....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

De alliantie van Northwest met de Noren is het logische vervolg op de intensieve samenwerking tussen KLM en Braathens. KLM heeft tevens een belang van 30 procent in Braathens verworven. De afstemming van vluchten en de samenwerking op marketinggebied met KLM krijgen nu ook hun weerslag bij KLM-partner Northwest.

Voor passagiers in Scandinaviëgaan de vluchten van Braathens vanuit Amsterdam aansluiten op de transatlantische vluchten die KLM en Northwest Airlines gezamenlijk uitvoeren. Ook voordeelprogramma's voor passagiers die veel reizen worden door de KLM, Braathens en Northwest Airlines aan elkaar gekoppeld.

De concurrerende Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair kreeg maandag tegenslag bij het opzetten van samenwerkingskringen. Swissair gaat in Azië noodgedwongen mikken op meerdere partners voor samenwerking.

De partner Singapore Airlines (SIA) trok zich maandag terug uit het samenwerkingsverband met Swissair en de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines. SIA-topman Cheong Choong Kong maakte de beslissing maandag bekend bij de ondertekening van een alliantie met de concurrerende Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. SIA wil te zijner tijd ook toetreden tot Star Alliance, waarin zeven maatschappijen waaronder Lufthansa en United Airlines (VS) samenwerken.

De Zwitsers lieten direct weten er nu de voorkeur aan te geven om Singapore Airlines te vervangen door verschillende partners in Azië voor de verschillende vliegroutes. Een enkele partner is niet meer voldoende om aan de vraag in Azië te voldoen, zo vinden de Zwitsers nu.

De beslissing van SIA betekent volgens Swissair ook de doodsteek voor Global Excellence, zoals de uit 1989 daterende alliantie met verder United heette.

Analisten spraken maandag van een zware klap voor Swissair als de maatschappij niet snel een vervanging vindt voor Singapore Airlines. Cathay Pacific uit Hongkong wordt al als mogelijke nieuwe partner genoemd.

Lufthansa-topman Jürgen Weber, in Singapore voor de ondertekening van het contract met SIA, wees op de enorme groei van het vliegverkeer in Azië. Een derde van het internationale vliegverkeer speelt zich daar af en dat marktaandeel zal naar verwachting groeien tot 50 procent in 2005.

Weber wil daarom de banden met Thai Airways aanhouden en wil nog een Japanse en een Chinese partner. Zo'n uitbreiding van de Star Alliance is begin volgend jaar te verwachten.

SIA en Lufthansa zullen gemeenschappelijke vluchtnummers gaan gebruiken en hun spaarprogramma's voor trouwe passagiers koppelen. Het aantal verbindingen tussen Frankfurt en Singapore wordt uitgebreid en die vliegvelden zullen over en weer thuisbasis worden van beide luchtvaartmaatschappijen. De maatschappijen werkten al samen op vrachtgebied.

SIA vervoerde in 1996 twaalf miljoen mensen en draaide een omzet van vijf miljard dollar. Lufthansa is vele malen groter. Het vervoerde het afgelopen jaar 41 miljoen passagiers en haalde een omzet van 12,2 miljard mark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden