PROFIEL

Nordea: een degelijke partij, maar niet zonder risico

De Zweedse bank heeft ervaring met overnames. Door de ene na de andere concurrent op te slokken werd Nordea de grootste van heel Scandivië.

Beeld epa

Even degelijk als 'Volvo's en in platte dozen verpakt meubilair'. Zo omschreef de Financial Times deze zomer nog de Zweedse banken. Alles klopt volgens de zakenkrant. Hun inkomsten zijn stabiel, de kosten behoren tot de laagste van Europa, en er zijn 'geen vervelende juridische verrassingen'. Dat laatste is bepaald geen onbeduidende bijkomstigheid, gezien de problemen waarin Deutsche Bank verkeert als gevolg van een dreigende Amerikaanse miljardenboete.

Nordea is de grootste bank van Zweden. Zelfs van heel Scandinavië, want ook Noorwegen, Finland en Denemarken zijn thuismarkten. De interesse in ABN Amro past in een patroon. In 2001 zelf ontstaan uit een fusiegolf, heeft Nordea de afgelopen jaren een indrukwekkende reeks overnames gedaan. Vooral in de Baltische staten en Polen is de bank sterk gegroeid. Nederland past zo bezien prima in die uitdijende achtertuin.

Ruim een decennium terug waren de rollen precies omgekeerd. Het toen nog veel grotere ABN Amro had serieuze interesse in Nordea. Toenmalig bestuursvoorzitter Rijkman Groenink bevestigt tegenover Het Financieele Dagblad dat er vergevorderde besprekingen waren. De fusie ketste uiteindelijk af op interne verdeeldheid bij de Zweden.

Van een fusie tussen gelijken zou nu geen sprake zijn. De Zweden zijn, met een balanstotaal van 671 miljard euro en bijna 31 duizend werknemers, een forse maat groter dan ABN Amro. Nordea heeft mee kunnen profiteren van de spectaculaire groei van de Zweedse economie de afgelopen jaren. Het land, dat buiten de euro is gebleven, heeft zich veel sneller en sterker hersteld van de crisis dan de rest van Europa.

CEO van Nordea, Christian Clausen.Beeld epa

Maar die hausse brengt ook nieuwe bedreigingen met zich mee. Vooral over de Zweedse huizenmarkt heersen zorgen. De afgelopen twee decennia zijn de prijzen meer dan verdriedubbeld. Met dank aan de Zweedse centrale bank, die een mondiale voortrekkersrol speelt als het gaat om negatieve rentes. Op die manier probeert de Riksbanken de Zweedse kroon goedkoop en daarmee de Zweedse concurrentiepositie sterk te houden.

Nordea's kredietwaardering is hoog: AA. Maar hoe degelijk de Zweedse banken ook zijn, een uiteenspattende huizenzeepbel zou ze onvermijdelijk besmetten. Ook voor ABN Amro én de Nederlandse politiek is dat een harde waarheid. Er zijn oneindig veel slechtere overnamekandidaten denkbaar. Maar een risicoloze eigenaar bestaat niet.

Vier vragen over overnamebescherming

Nordea heeft om de hand van ABN Amro gevraagd. Het toont een politiek ongemakkelijke waarheid: vroeg of laat wordt de bank opnieuw tot prooi. Lees hier vier vragen over overnamebescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden