Noord-Holland wil belang Nuon kopen

De provincie Friesland is in vergevorderde onderhandelingen met de provincie Noord-Holland over de verkoop van aandelen in het energiebedrijf Nuon....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De provincie Friesland is al geruime tijd op zoek naar een koper voor zijn aandelen. Aangezien energiebedrijven volgens de huidige wet niet aan private partijen verkocht mogen worden, had de provincie een ingewikkelde constructie opgetuigd om zijn belangen te verzilveren. Deze constructie preludeert op de splitsing van energiebedrijven, waarmee de Eerste Kamer nog moet instemmen.

De financier die is gevonden, blijkt financieel niet de meest aantrekkelijke. Vandaar dat Friesland aan het begin van de zomer exclusieve onderhandelingen is gaan voeren met Noord-Holland. De verkoop moet ruim een miljard euro opleveren.

Noord-Holland is met ruim 9 procent van de aandelen in Nuon al grootaandeelhouder in het energiebedrijf. Als het belang van Friesland wordt gekocht, krijgt Noord-Holland 22 procent van Nuon in handen. De provincie Gelderland is met 42 procent de grootste aandeelhouder van het bedrijf.

De provincie Noord-Holland heeft twee belangrijke overwegingen om Nuon te kopen. ‘Met een groter belang kunnen we meer invloed uitoefenen op de stroomprijzen’, zegt een woordvoerster van de provincie. ‘Bovendien is Nuon een interessante belegging met een stabiele inkomstenstroom aan dividend.’

De provincies onderhandelen nog over de termijn waarop de aandelen worden overgedragen. De provincie Fiesland wil de beoogde opbrengst van ruim een miljard euro investeren in andere projecten. Commissaris Ed Nijpels houdt binnenkort een rondgang in Friesland over de besteding van het geld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden