AUTO

Nooit meer zo'n brute motor: Mercedes M156 6.3 V8 wordt niet meer geproduceerd

Tot verdriet van autoliefhebbers is de motor die kon brullen als geen ander uit de productie genomen. Iets met CO2-uitstoot.

Bard van de Weijer
null Beeld Germancarfans.com
Beeld Germancarfans.com

Sommigen beschouwden hem als een ordinaire lawaaimaker. Een dommekracht; all muscles, no brains. En in feite was hij dat ook, met zijn 19de-eeuwse techniek van tandraderen, drijfstangen, olie en zuigerveren.

Het betreft hier een automotor, een V8. Een brulboei van meer dan 500 pk, stammend uit het vorige decennium, toen Duitse automakers met elkaar in een wedloop waren geraakt wie het meeste vermogen in een auto kon stoppen. Mercedes was er ooit mee begonnen, in de jaren zestig, toen een ingenieur van het concern zo'n enorme motor in een normale Benz had gelepeld. Gewoon, omdat het kon, zouden we nu zeggen. Het resultaat overtrof destijds alle verwachtingen en Mercedes nam de auto in productie, die daarmee de snelste sedan ter wereld werd.

Die eerste supersnelle Mercedes was de 300SEL 6.3. Dat getal stond voor de cilinderinhoud: 6,3 liter. Deze motor heet ook 6.3, maar dat is een marketingleugentje en tevens een hommage aan die eerste raketbenz. De M156, zoals zijn officiële benaming is, heeft 'slechts' 6,2 liter.

Plezier

Maar dit zijn slechts getallen. Het gaat bij deze motor niet om kleptiming of inhoud of trekkracht. Het is zijn onaangepastheid die autoliefhebbers in vervoering brengt. Bij de start laat hij een brul horen, om alle buurmannen en -vrouwen 's ochtends te laten weten wie er boven op de apenrots staat. Ordinairder dan Tom Jones ooit zal klinken - dieper ook.

Geef je gas, dan hoor je een smid op zijn aambeeld rammen. Geef je te veel gas, dan staat de achterzijde van de auto ineens vóór je.

Wie in een auto zit met een 6.3 voelt zich een spitfirepiloot, klaar voor de aanval, ook al is het doel slechts de Vomar voor de weekendboodschappen.

Jongetjesplezier. Spilziek jongetjesplezier. Aan downsizing deden ze bij maker AMG niet. En ook niet aan turbo's. Deze motor ademde aan de lucht, zoals dat heet, en leverde zijn ongekende kracht zonder brandstofbesparende kunstgrepen.

Downsizen

Nu is het doek toch gevallen. De CO2-uitstoot is met ruim 300 gram per kilometer zo hoog dat in sommige landen de overheidsboete meer kost dan de motor zelf. Dus moest er gedownsized worden. Zijn opvolger werd kleiner, flink kleiner zelfs. Met een turbo. Tot groot verdriet van recensenten van diverse autowebsites en tijdschriften. Nooit zal er meer een motor komen die zo bruut zijn vermogen levert, schrijven zij in hun afscheidsstukken over de M156. Nooit meer zal een motor zo mooi klinken.

Voor het klimaat is het beter zo. Maar hij zal gemist worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden