‘Nooit in paniek, altijd zorgvuldig’

Beleggers en werknemers bepleiten gezamenlijk een diepgaand onderzoek naar het beleid van ABN Amro...

De een gelooft wat meer in toeval dan de ander. Twee ongelovige partijen stonden donderdag voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof: de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de bij ABN Amro betrokken vakbonden. Beide vragen ze de rechter een onderzoek in te stellen bij de bank naar wanbeleid.

ABN Amro is verwikkeld in een overnamegevecht zonder weerga en daarbij is het bestuur zo overhaast, paniekerig en onzorgvuldig te werk gegaan, dat er redenen genoeg zijn te veronderstellen dat er niet is gehandeld in het belang van de onderneming. Aldus de VEB en de bonden.

Om dat aan te tonen riepen de advocaten van de eisers allerlei vragen op over met name de dag dat het activistische hedgefonds TCI zich meldde met de eis dat ABN Amro zou worden gesplitst (20 februari 2007) en de dag waarop Bank of America zich meldde als koper voor LaSalle (17 april 2007). Door de verkoop van die Amerikaanse bankdochter kon Barclays ABN Amro betalen.

Wat gebeurde er op die twee dagen? De stellingen van de VEB en de bonden zijn gechargeerd: wilde paniek, opportunisme, mogelijke belangenverstrengeling en een ‘moorddadig tempo van besluitvorming’, met uiteindelijk als gevolg een chaotisch biedproces, dat de onderneming nu al maanden teistert.

ABN Amro is het op zijn zachtst gezegd niet eens met deze voorstelling van zaken. De bank heeft een ‘gaat u maar rustig slapen’-variant van de gebeurtenissen. De overnamegesprekken met Barclays zijn het resultaat van een proces van jaren, waarin voortdurend rustig, weloverwogen en met oog voor alle belangen de strategische opties zijn geëvalueerd. Dat leidde op 20 februari tot de beslissing een koper te zoeken. Eerste keus ING ging niet door, bleek kort daarna, toen werd het dus de tweede keus: Barclays. Dat toevallig op de avond van 20 februari een brief werd bezorgd van het hedgefonds TCI, dat heeft het proces wel versneld, maar van wezenlijk belang voor de uitkomst van de strategische overwegingen is die aanval van die activistische belegger nooit geweest. Aldus de bank.

En de verkoop van LaSalle, die was geen truc om het consortium de pas af te snijden, die was het gevolg van een zorgvuldige en rationele beslissing die op 17 april werd genomen, omdat de waarde van LaSalle toen op zijn top verkeerde. Dat die avond Bank of America zich spontaan meldde als geïnteresseerde versnelde de verkoop van LaSalle, maar deed niets af aan het planmatige karakter van de transactie.

Is een en ander uitgelopen op een chaotisch biedproces? Nee, zeggen de advocaten van ABN Amro, het biedproces verloopt orderlijk. En de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank houden daar bovendien keurig toezicht op.

De bank zegt niet te weten waarom de belangenbehartiger van beleggers en die van werknemers een onderzoek naar wanbeleid willen. Het is niet nodig: wat betreft de beleggers zijn er nu toch gelijke kansen voor elk bod en wat betreft de werknemers: ook als de bank door het consortium wordt overgenomen, is er banenverlies.

Toch willen de VEB en de bonden dat alles wordt onderzocht. De bank kan wel zeggen dat er gelijke omstandigheden zijn voor elke bieder, zegt de VEB, maar intussen laat bestuursvoorzitter Rijkman Groenink geen kans onbenut om zijn voorkeur voor Barclays kenbaar te maken. En voor zover er dan nu wel sprake is van een ‘gelijk speelveld’, dan is dat niet tot stand gekomen dankzij de bank, maar ondanks de bank. VEB-directeur Peter Paul de Vries: ‘Alleen onder druk van procedures zoals deze heeft ABN Amro zijn houding aangepast.’

De bank wijst dat af. Advocaat Paul Olden: ‘De onderneming en het biedproces is alleen maar gebaat bij rust. Het moet niet worden vertraagd door procedures. Een onderzoek zal een groot tijdsbeslag leggen op het management. Het is ook niet nodig. ABN Amro heeft altijd zorgvuldig, goed voorbereid en rationeel gehandeld.’ De Ondernemingskamer doet op een nader te bepalen datum uitspraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden