Noodplan Hagemeyer in werking na fiat van beleggers

De aandeelhouders van het noodlijdende Hagemeyer zijn vrijdag akkoord gegaan met het reddingsplan dat het handelshuis met zijn banken heeft opgesteld....

Van onze verslaggever

Middels een claimemissie verkoopt Hagemeyer 383 miljoen nieuwe aandelen à 1,20 euro, wat het bedrijf - voor aftrek van kosten - 460 miljoen euro oplevert. Een bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro staat garant voor de opbrengst, als de aandeelhouders niet bereid blijken stukken bij te kopen. Daarnaast plaatst Hagemeyer voor 150 miljoen euro aan achtergestelde converteerbare obligaties. De banken stellen het bedrijf uit Naarden verder voor 905 miljoen euro aan kredietfaciliteiten ter beschikking.

De aandeelhouders ging na vier uur vergaderen akkoord met het plan, waarvoor zij zelf diep in de buidel moeten tasten, willen zij hun belang op peil houden. 'Dit is geen pijnloze oplossing', zei scheidend topman Rob ter Haar. 'Maar de continuïteit van Hagemeyer staat op het spel.' Hij stapt op vanwege de problemen bij Hagemeyer. 'Als eindverantwoordelijke reken ik dat mezelf aan.' Een opvolger is nog niet gevonden.

Hagemeyer, waar wereldwijd nu nog circa twintigduizend mensen werken, gaat dit jaar nog eens duizend banen schrappen, vooral in Groot-Brittannië. In dat land leed het bedrijf zware verliezen na fouten bij de invoering van een nieuw automatiseringssysteem.

Veel kritiek op

subsidieproject

voor startende

bèta-bedrijven

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De nieuwe subsidieregeling voor beginnende technologiebedrijfjes, het actieprogramma TechnoPartner, schiet tekort. Dat is de reactie op de voorstellen die vrijdag door staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken naar de Kamer zijn gestuurd.

TechnoPartner moet universitaire onderzoekers en bètastudenten stimuleren een eigen bedrijf te beginnen. Ook moet het durfkapitalisten aansporen om daarin te investeren. Dit omdat het aantal spin-offs in Nederland achterblijft bij het buitenland. Deze bedrijven kunnen volgens Van Gennip een belangrijke bijdrage leveren aan de kenniseconomie.

Het beschikbare budget, van zeven miljoen euro in 2004 oplopend tot 25 miljoen in 2007, is echter onvoldoende. Dat zegt Gerard van Beynum, voorzitter van BioPartner, de subsidieregeling voor biotechbedrijfjes die als voorbeeld heeft gediend voor TechnoPartner. Volgens Van Beynum zijn zowel de beschikbare subsidies per bedrijf, als het totale bedrag te laag. TechnoPartner vervangt de subsidievormen Twinning, Dreamstart en - vanaf volgend jaar - ook Biopartner. De oude regelingen beschikten samen over meer geld dan Technopartner. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat een groot deel van het beschikbare geld verkeerd wordt verdeeld, namelijk via incubators ('broedmachines'). Volgens VNO-NCW moet het overheidsgeld vooral worden gebruikt als 'vliegwiel' om privaat risicokapitaal aan te trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden