Non-profitsector redt kantorenmarkt

De terugval op de kantorenmarkt is in 2002 beperkt gebleven dankzij non-profitorganisaties en de overheid. Deze instanties verhuisden in totaal 715.000 vierkante meter, ongeveer de helft meer dan in 2001....

ANP

De uitkeringsinstanties UWV en CWI evenals de Rijksgebouwendienst deden omvangrijke transacties. In totaal hebben de gebruikers in 2002 voor 1,7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte gewisseld, ofwel 15 procent minder dan 2001. De daling is veroorzaakt door de slechte economische situatie, die leidde tot uitstel van verhuizingen, afslanking van bedrijven en bedrijfsbeëindigingen.

DTZ Zadelhoff verwacht dat in 2003 ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte van gebruiker wisselt. De vraag zal opnieuw komen van de non-profitsector en de overheid. De bedrijfsmakelaar voorziet in 2004 een opleving van de kantorenmarkt.

Buiten de handel in kantoren bemerkte DTZ Zadelhoff dat de markt voor bedrijfsruimte zich goed heeft gehandhaafd. Hiervan is ruim 1,8 miljoen vierkante meter in gebruik genomen door anderen, al werd de vraag vooral bepaald door verplaatsing en nauwelijks door groei.

De opname van winkelruimte is in 2002 toegenomen tot 630.000 vierkante meter. Door het toegenomen aanbod is leegstand geen uitzondering meer. Op de beleggingsmarkt voor commercieel onroerend goed constateert DTZ Zadelhoff een daling van 20 procent, maar de makelaar vindt de vraag nog steeds groot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden