Nokia aast op Alcatel-Lucent

Overnamenieuws en bedrijfscijfers stuurden de aandelenkoersen dinsdag alle kanten op.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

In Europa stond de technologiesector in de schijnwerpers doordat het Finse Nokia in gesprek is met het Franse Alcatel-Lucent over een mogelijke overname. In de VS waren het vooral de cijfers van JPMorgan Chase en farmaceut Johnson & Johnson die de handel bezighielden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot van de handel 0,6 procent lager en de Midkap ging 0,2 procent achteruit. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent, Londen eindigde 0,2 procent hoger. Op Wall Street ging de Dow-Jones-index 0,3 procent omhoog en steeg de bredere S&P 500 0,2 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,2 procent.

Mogelijke overname

Alcatel-Lucent steeg in Parijs 16 procent in beurswaarde. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur van Nokia bevestigde gesprekken te voeren over een mogelijke overname van zijn Franse branchegenoot. De onderhandelingen zijn volgens Nokia in een vergevorderd stadium, maar het is nog niet zeker of ze tot een overeenkomst zullen leiden. Nokia zakte in Helsinki 3,6 procent. Het Zweedse netwerkbedrijf Ericsson, een belangrijke branchegenoot van Nokia, sloot onveranderd in Stockholm.

In de VS rapporteerde JPMorgan Chase een winststijging in het eerste kwartaal, met name dankzij een aantrekkende obligatiehandel. De resultaten van de Amerikaanse bankgigant waren beter dan analisten hadden voorspeld. Wel verwacht het bedrijf nog een half miljard aan juridische kosten te maken wegens verschillende claims en steeg de voorziening die de bank neemt op slechte leningen van 850 miljoen naar 959 miljoen dollar. Het aandeel won 1,6 procent.

Dalende winst

Wells Fargo (min 0,7 procent) zag ondanks een sterk aantrekkende vraag naar hypotheken de winst dalen. Stijgende kosten en hogere voorzieningen voor slechte leningen speelden de grootste hypotheekverstrekker van de VS parten in het afgelopen kwartaal.

Johnson & Johnson ging licht omhoog. Het farmacieconcern zag de omzet en winst afnemen, met name als gevolg van de fors duurdere dollar. Het bedrijf verlaagde bovendien de winstverwachting voor het lopende boekjaar. De winst was echter wel beter dan verwacht.

Uitbreiding productiecapaciteit

Persbureau Bloomberg meldde op basis van een anoniem bron dat het Amerikaanse autoconcern Ford Motor is van plan 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) te investeren in Mexico om de productiecapaciteit uit te breiden. Naar verluidt wil Ford 1,3 miljard dollar in een bestaande motorenfabriek investeren en 1,2 miljard dollar uittrekken voor de bouw van een nieuwe faciliteit voor de productie van versnellingsbakken. Momenteel heeft het concern drie fabrieken in Mexico. Het land is vanwege de lage loonkosten een populaire bestemming voor autofabrikanten die willen bouwen voor de Noord-Amerikaanse markt. Het aandeel Ford steeg 0,6 procent.

Chipproducent Intel kwam na het slot met resultaten naar buiten, de resultaten waren iets minder goed dan analisten hadden verwacht. In aanloop naar de cijferpublicatie verloor het aandeel 0,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden