Nog weinig zekerheden rondom V&D-overname

Er zit nog maar een partij aan de onderhandelingstafel bij het warenhuis, een Nederlandse bovendien. De naam van Coolcat-baas Roland Kahn wordt genoemd, maar nog niet bevestigd.

Jarl van der Ploeg
Een filiaal van V&D in Haarlem. Ingewijden denken dat de centraal gelegen panden waarin de winkels huizen ook een rol spelen in de aanstaande deal. Beeld Novum Regio
Een filiaal van V&D in Haarlem. Ingewijden denken dat de centraal gelegen panden waarin de winkels huizen ook een rol spelen in de aanstaande deal.Beeld Novum Regio

De gesprekken over de toekomst van V&D zijn in de eindfase beland. Volgens de curatoren wordt er met nog maar een partij onderhandeld over een doorstart van de failliete warenhuisketen. Die potentiele koper is bovendien een Nederlandse partij.

Wie de koper is, hoeveel geld hij wil betalen, hoeveel panden hij aan wil houden, hoeveel personeel - alles blijft gissen. Een paar weken geleden waren er nog 'zeventig geïnteresseerden', wat later werd teruggeschroefd tot 'tien biedende partijen'. Toen supermarktketen Jumbo de La Place-restaurants overnam, waren er nog 'twee serieuze kandidaten' over en inmiddels is er 'een Nederlandse kandidaat-koper'.

De koper in spe is in ieder geval 'een partij waar wij als directie ontzettend blij mee zijn', schrijft V&D-topman John van der Ent vrijdag in een brief aan zijn personeel. Toch duurt het conclaaf nog wel zeker een paar dagen. Volgende week zondag verstrijkt er in ieder geval een belangrijke deadline. Dan is het zes weken geleden dat het warenhuis failliet ging, en stopt de verplichting van uitkeringsinstantie UWV voor het betalen van de salarissen. De verwachting is dat er voor die tijd witte rook komt.

De meeste ingewijden gaan er overigens van uit dat die witte rook richting retailondernemer Roland Kahn kringelt. Kahn is met zijn retailimperium Excellent Retail Brands nu al eigenaar van Coolcat, MS Mode, America Today en lingeriemerk Sapph. Hij is volgens zakenblad Quote goed voor een vermogen van 250 miljoen euro. Zelf ontkent de retailbaas overigens zijn betrokkenheid bij een mogelijke doorstart. 'Een broodjeaapverhaal. Ik zit in Milaan en ben met hele andere dingen bezig. Dag.'

Wie is de kandidaat-koper van V&D?

Lees hier een profiel van Roland Kahn, de self-made man achter een retailemperium.

Maxeda

Het is niet de eerste keer dat de naam Kahn in verband wordt gebracht met V&D. Toen de toenmalige eigenaar Maxeda het warenhuis in 2010 te koop zette, stak Kahn ook al zijn vinger op. Maxeda verkoos uiteindelijk de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, die V&D afgelopen december failliet liet gaan. Kahn wist toen wel de hand te leggen op de meer dan vierhonderd dameskledingwinkels van M&S Mode, een keten die ook tot Maxeda behoorde.

Kahn, die in het verleden ook al eens hengelde naar de HEMA, heeft als ondernemer flink wat vastgoed op zijn naam staan, onder andere een deel van het karakteristieke Bijenkorfpand op de Amsterdamse Dam. Ingewijden denken dat de statige, centraal gelegen panden waarin de V&D-winkels huizen, ook een rol spelen in de aanstaande deal.

Volgens een bron dichtbij het proces is dat ook de reden dat een doorstart nog niet honderd procent zeker is. Een aantal vastgoedeigenaren zou er bovendien weinig trek in hebben om de V&D-panden op te knappen, terwijl de geïnteresseerde koper dat wel van ze zou verlangen. Een andere mogelijke spaak in het wiel komt van de banken. Onderdeel van de deal zou een fikse banklening zijn. De financiers twijfelen echter nog aan de risico's van zo'n belegging.

Om die reden houdt topman Van der Ent in de brief aan zijn personeel ook nog enige reserve. 'Omdat de bankfinanciering nog niet definitief is, maar vooral omdat nog niet duidelijk is of alle vestigingen die de koper wil doorstarten door de vastgoedeigenaren opnieuw voor verhuur aan V&D zullen worden aangeboden, kunnen er nu helaas geen nadere mededelingen worden gedaan.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden