Nog vijf nachtjes slapen...

Nog vijf nachtjes slapen, dan weten we welke gemeente in Nederland door een serieuze jury is aangewezen als Zonneboilerstad 1997....

Een kleine twintigduizend woningen hebben zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening op hun dak. Dat moeten er volgens de overheid binnen vijftien jaar twintig maal zoveel worden. Onder meer zo kan de bijdrage aan de energievoorziening van duurzame energiebronnen, zoals wind, zon en waterkracht, uitgroeien tot 10 procent in 2020, is de gedachte.

Volgende week staat in het teken van de duurzame energie. Daar moet de wereld het uiteindelijk van hebben om de dreigende opwarming van de aarde het hoofd te bieden. Zon en wind zijn per slot van rekening nagenoeg vrij van kooldioxide-uitstoot.

Vanaf dinsdag bevindt zich in de RAI in Amsterdam de grootste duurzame energiebeurs ooit, drie dagen achtereen. Tweehonderd internationale bedrijven tonen hun nieuwe producten. Stands met grote en kleine windmolens, met zonneboilers al dan niet gekoppeld aan een conventionele cv-ketel en vooral veel stands met stapels folders waar onder meer producenten en adviesbureaus laten zien wat ze kunnen.

Bovendien zijn er die drie dagen talloze symposia - deelnamekosten vijftienhonderd gulden - waar tot in detail vooral de marktintroductie van duurzame energiebronnen zal worden besproken, onder meer aan de hand van allerlei fiscale maatregelen. Ook die Nederlandse ambitie - 10 procent van de energievraag in 2020 - komt aan de orde.

Die 10 procent is een merkwaardig geformuleerde doelstelling. Het is een kunstmatig opgepoetst cijfer waarin ook energiebesparingstechnieken zoals warmtepompen en energie-opslag worden opgevoerd als duurzame energiebronnen.

En ook met biomassa rekent de overheid zich rijk. Evenmin als warmtepompen of energie-opslag is biomassa in Nederland een duurzame energiebron. Het is vooral een afvalstroom van afvalhout en rioolslib. In plaats van dumpen, worden technieken ontwikkeld om die afvalstroom nuttig te kunnen gebruiken. In zekere zin veel meer een efficiëntieverbetering van grondstofstromen, net als energiebesparing.

Blijven over de echt duurzame bronnen waarmee we in principe oneindig lang en schoon uit de voeten kunnen: waterkracht, zon en wind. Waterkracht heeft in het lage Nederland slechts beperkte mogelijkheden. De ontwikkeling ervan is met de bouw van enkele waterkrachtcentrales in met name de Maas aan het eind van haar Latijn.

Nederland moet het hebben van het benutten van zonne- en windenergie. Het potentieel daarvan is enorm, maar voorlopig blijft de bijdrage aan de energievoorziening beperkt, niet meer dan 2,5 procent in het jaar 2020, denkt de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden