Profiel

Nog vijf jaar verder met Wereldbankbaas Mr. Jim

De Amerikaan Jim Yong Kim is de komende vijf jaar opnieuw president van de Wereldbank. Zijn doel: weg met de armoede.

Jim Yong Kim, ook de komende vijf jaar president van de Wereldbank.Beeld Geraldo Caso Bizama/AP

Hij krijgt nog vijf jaar de tijd om zijn ultieme doel van uitbanning van de extreme armoede in de wereld dichterbij te brengen. Als het aan de Amerikaan Jim Yong Kim ('Mister Jim') ligt moet dat in 2030 zijn bewerkstelligd.

De arts en antropoloog werd deze week herbenoemd als president van de Wereldbank. Bij gebrek aan tegenkandidaten was het besluit unaniem.

Hierdoor staat vast dat hij van 1 juli 2017 tot 30 juni 2022 president zal blijven. Daar kan zelfs Donald Trump geen verandering in brengen indien hij in november onverhoopt tot president wordt verkozen. Trump moet niets hebben van de ontwikkelings- en mondialiseringsagenda van deze idealist die als een protegé van president Obama bekendstaat. Obama was degene die in 2012 ervoor zorgde dat hij werd verkozen. In dat jaar was de Nigeriaanse econoom Ngozi Okonjo-Iweala een belangrijke tegenkandidaat voor die positie. Maar op het laatste moment slaagde Obama erin China, Rusland en de andere landen voor zijn karretje te spannen.

Dat er dit keer geen tegenkandidaat te vinden was, moet vooral een teleurstelling zijn voor de staf van de organisatie. In een open brief drong die vorige maand aan op meer transparantie, diversiteit en selectie op grond van kwaliteiten. Er werd zelfs gesproken van een leiderschapscrisis en een oproep gedaan voor eventuele tegenkandidaten.

Kim werd in 1959 geboren in Zuid-Korea, maar verhuisde op zijn vijfde jaar naar de VS. Hij klom daar op tot president van Dartmouth College voordat hij in 2012 president van de Wereldbank werd. Hij heeft de campagne voor de herverkiezing slim gespeeld. Tijdens een bezoek aan India noemde hij premier Modi een geweldige leider. 'Ik ben een grote fan van premier Modi want hij doet iets wat alle leiders zouden moeten doen. Hij stelt ambitieuze doelen met deadlines en houdt zijn medewerkers daarvoor verantwoordelijk.'

Hoewel Kim als pleitbezorger voor ontwikkelingswerk de sympathie geniet van veel landen in de Derde Wereld, zullen ze toch even moeten slikken. Het betekent dat Europa en de VS de topfuncties bij IMF en Wereldbank blijven behouden zoals sinds de oprichting in 1944 het geval is. Sinds die tijd is een Europeaan de baas bij het IMF en een Amerikaan bij de Wereldbank. Landen als China, India en Brazilië dringen al lange tijd aan op veranderingen, omdat zij een steeds groter deel van de wereldeconomie, de handel en het financiële verkeer hebben. Maar voorlopig zullen zij aan de zijlijn blijven staan.

Nederland was een van de landen die zich hebben ingezet voor de herbenoeming van Kim. Zij denken dat onder zijn leiding de Wereldbank de beste bijdrage zal leveren aan het uitbannen van extreme armoede en het bestrijden van ongelijkheid. Daarnaast heeft hij een reorganisatie doorgevoerd waardoor de Wereldbank efficiënter opereert en minder geld in de bureaucratie verdwijnt. In totaal zou daardoor 350 miljoen euro zijn bespaard. 'Kim heeft belangrijke reorganisaties doorgevoerd waardoor de Wereldbank de Nederlandse bijdragen nog beter kan inzetten', aldus Dijsselbloem. Minister Ploumen die verantwoordelijk is voor ontwikkelingssamenwerking zegt dat 'Kim het voortouw heeft genomen bij de bestrijding van de ebolacrisis vorig jaar'.

Bij de Wereldbank zijn 189 landen aangesloten. De Nederlandse bijdrage aan de bank in de periode 2012-2015 was gemiddeld 270 miljoen euro per jaar, waarvan het grootste gedeelte naar de armste landen ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden