Nog steeds geen compleet schone lei bij KPMG

Na een beschamende reeks van schandalen heeft accountantskantoor KPMG afgelopen jaar afgerekend met het verleden: een groot deel van de partners is de laan uit gestuurd, de macht van de vennoten is beperkt en er zijn externe toezichthouders aangesteld. Bij het nieuwe KMPG gaat kwaliteit weer boven het geld, stelt de firma.

null Beeld anp
Beeld anp

Alleen: het verleden heeft nog niet afgerekend met KPMG. Vrijdag oordeelde de accountantskamer bikkelhard over de controle die KPMG-partner Edwin Slutter tussen 2007 en 2009 uitvoerde bij het frauderende slachtbedrijf Weyl. Slutter 'heeft de goederen- én de geldbeweging binnen Weyl op meerdere onderdelen volstrekt onvoldoende onderzocht', zo luidt het vonnis. Hij wordt 'definitief geschrapt' als accountant, de hoogste straf die de accountantskamer kan opleggen.

De boekhoudfraude leidde in 2010 tot het faillissement van Weyl. Ruim negenhonderd werknemers verloren hun baan en leveranciers bleven met 150 miljoen aan onbetaalde rekeningen zitten. Twee directeuren werden afgelopen jaren veroordeeld.

KPMG was jarenlang innig betrokken bij Weyl. Niet alleen als accountant. De voorganger van Slutter werd commissaris bij het bedrijf en twee financieel directeuren - onder wie een veroordeelde - zijn ex-KPMG'ers.

De tuchtrechtelijke tik op de vingers is extra pijnlijk omdat KPMG ook intern onderzoek deed. De bevindingen gaven geen aanleiding tot maatregelen tegen Slutter. Vorig jaar vertrok hij alsnog.

Even leek het erop dat het accountantskantoor in de zomer van 2014 een punt achter de Weyl-zaak kon zetten. Een groep schuldeisers, die onder leiding van Pieter Lakeman een zaak bij de tuchtrechter aanhangig had gemaakt, schikte met de accountants. Maar op verzoek van de accountantskamer zetten de Autoriteit Financiële Markten en de curatoren van Weyl de zaak toch door.

De uitspraak is koren op de molen van de curatoren. Hun schadeclaim tegen het accountantskantoor is er nog kansrijker op geworden. KMPG liet in een reactie dan ook nadrukkelijk de optie open dat het tegen de uitspraak in beroep gaat. Deze zaak blijft ook 'het nieuwe KPMG' dus nog wel even bezighouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden