Nog nooit zoveel miljonairs in Nederland

Het gaat weer goed met Nederland, in elk geval met het welvarende deel. Het aantal miljonairs steeg in 2014 voor het derde jaar op rij, tot een recordniveau van bijna 108 duizend huishoudens. Ook het gemiddeld vermogen liep op, tot 3,2 miljoen euro. Dat is ruim 14 procent meer dan op het dieptepunt, het crisisjaar 2009.

Wilco Dekker
Bezoekers van Masters of LXRY, een exclusieve, toonaangevende lifestyle beurs. Beeld anp
Bezoekers van Masters of LXRY, een exclusieve, toonaangevende lifestyle beurs.Beeld anp

Dat blijkt uit Vermogend Nederland 2016, een vandaag gepresenteerd rapport over vermogen en vermogenden dat de Van Lanschot-bank heeft opgesteld in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betreft het vermogen exclusief de waarde van de eigen woning en een eventuele hypotheekschuld.

De miljonairs zijn ook weer positief gestemd, blijkt uit onderzoek van Van Lanschot. Zeven op de tien vermogenden verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar verbetert. Een jaar eerder was dat nog maar krap de helft.

Maar zorgeloos is het leven van de rijken niet, zegt Van Lanschot-directeur Richard Bruens. 'Vermogenden vinden het belangrijk om hun huidige levensstijl in stand te houden. Dat is met de lage rente op spaarrekeningen, dalende obligatiekoersen, de vermogensrendementsheffing en inflatie ook voor hen bepaald geen eenvoudige opgave.' Volgens de bank voor welgestelden zoeken miljonairs daarom vaker naar alternatieve beleggingsvormen, zoals niet-beursgenoteerde bedrijven of producten als grondstoffen, kunst of infrastructuur. Whisky, wijn en oldtimers worden ook populairder als belegging.

Stijging van bijna een kwart

Verder wordt er meer vermogen opgepot voor de oude dag en voor zorgkosten. In 2014 had volgens het CBS 1,4 procent van alle Nederlandse huishoudens een vermogen van een miljoen euro of meer. De waarde van de eigen woning is daarbij niet meegeteld. In 2006 was het nog 1,1 procent van de huishoudens.

Sinds het crisisjaar 2009 liep het aantal miljonairs op van 87.700 naar 107.700. Dat is een stijging van bijna een kwart. De cijfers over het aantal miljonairs zijn van 2014, omdat het CBS de gegevens over vorig jaar nog niet op een rijtje heeft. Het onderzoek van Van Lanschot onder de vermogenden werd eind vorig jaar en begin dit jaar gehouden.

De meeste miljonairs (5.500) wonen in Amsterdam, gevolgd door Den Haag (2.900) en Rotterdam (2.300). Procentueel klitten de rijken het meest samen in Laren (Noord-Holland), Blaricum en Bloemendaal. Daar is een op de tien inwoners miljonair. Ook Wassenaar en Rozendaal zijn populair. Miljonairs gaan verder graag meerdere keren per jaar op vakantie, waarbij net als bij de rest van de bevolking Frankrijk veruit favoriet is. Spanje, Italië, de VS en Zuid-Afrika completeren de topvijf van favoriete bestemmingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden