Nog geen regulering 'hoge' kabeltarieven

De kabelsector krijgt het komende jaar niet te maken met prijsregulering. Wel hebben de grootste kabelbedrijven (UPC, Casema en Essent) met de telecomtoezichthouder Opta afgesproken dat zij in 2006 de prijzen voor standaardpakketten maximaal met het inflatiepercentage verhogen....

ANP

De Opta liet maandag weten dat de Europese Commissie met dezeafspraken akkoord is gegaan. De toezichthouder wildeoorspronkelijk de kabelsector prijzen gaan opleggen, omdat dieeen te sterke machtspositie heeft.

Europees commissaris Kroes van Mededinging tekende vorigemaand bezwaar aan tegen het voornemen van de Opta. Volgens haarzijn de prijzen voor de tv-pakketten in Nederland niet te hoog.Daarnaast meent zij dat er met de introductie vaninternettelevisie voldoende concurrentie aankomt.

De Opta krijgt wel de bevoegdheid de kosten van dekabelmaatschappijen te onderzoeken. De sector kan daardoor in2007 alsnog gereguleerd worden, stelt de toezichthouder.Opta-voorzitter Chris Fonteijn verklaart blij te zijn. 'Nu blijftde deur naar regulering van de tarieven open.'

De Opta staat onder druk van de Tweede Kamer om de kabelsectoraan te pakken. Een meerderheid vindt dat bedrijven als UPC,Casema en Essent klanten hebben benadeeld door de afgelopen jarende prijzen fors te verhogen. Volgens de Consumentenbond hebbenconsumenten zo investeringen in nieuwe diensten, zoals digitaletelevisie en telefonie betaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden