Nog geen inspectie gastouder aan huis

De 75 duizend ouders die gebruikmaken van gastouderopvang, weten eind dit jaar of zij recht hebben op kinderopvangtoeslag voor 2010. Hiervoor hoeft nog geen inspectie van de gastouder aan huis te hebben plaatsgevonden, zoals eerder was geëist.

Dit heeft het ministerie van OCW gezegd naar aanleiding van de dreigende commotie over het grote aantal gastouders dat zich laat kwalificeren tot een erkende functie. Hierdoor dreigen de gemeentelijke GGD’s in capaciteitsproblemen te komen waardoor zij niet kunnen voldoen aan de afspraak vóór 31 december alle individuele gastouders in het gastgezin te hebben gecontroleerd. Ouders liepen het risico de kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht over heel 2010 te moeten terugbetalen als hun gastouder niet op tijd aan de nieuwe eisen voldeed.

Nieuwe regels

Maandag bleek dat naar verwachting 55 duizend gastouders zich zullen laten certificeren of scholen tot erkend gastouder. Dat zijn er tienduizenden meer dan het ministerie had verwacht bij de invoering van de nieuwe regels voor gastouderopvang per 1 januari van dit jaar.

Eén van die nieuwe regels, die zijn ingevoerd om fraude met de zogenoemde ‘oma-subsidie’ tegen te gaan, was dat de gastouder voor 1 september in het bezit moet zijn van een diploma of certificaat en op 31 december in het gastgezin gecontroleerd is door de GGD.

Als gastouders niet op tijd zijn gekwalificeerd, verliezen ouders de overheidsbijdrage in de kosten voor kinderopvang met terugwerkende kracht over heel 2010.

Onrust

Volgens Gjalt Jellesma van de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, BoinK, bestaat er veel onrust over de terugvorderingsregel. ‘Ouders worden er straks op afgerekend als hun gastouder niet voldoet aan de nieuwe eisen.’

Ook gastouderbureaus zien veel onrust bij ouders. ‘Ik ben heel benieuwd hoe de overheid dit probleem gaat oplossen’, zegt Marcel Verkuijlen, directeur van het grootste Nederlandse gastouderbureau ViaViela. ‘Het capaciteitsprobleem kan moeilijk op de ouders worden afgewenteld.’

GGD Nederland heeft nu voorgesteld de huisbezoeken uit te stellen tot in 2011 en in 2010 alleen te controleren of alle gastouders in het bezit zijn van een diploma of certificaat. In juni komen het ministerie, de gemeenten en de GGD’s bijeen om het nieuwe voorstel en de budgettaire gevolgen van de grote aantallen gastouders die geschoold en gekeurd moeten worden, te bespreken.

Scholing

Het ministerie subsidieert scholing van huidige gastouders met maximaal 675 euro. Nieuwe gastouders moeten de kosten van scholing zelf betalen of laten vergoeden door het gastouderbureau of de ouders.

Volgens gastouderbureaus wordt gastouderopvang zo een onaantrekkelijker alternatief voor reguliere kinderopvang. Ook de tegemoetkoming van de overheid voor gastouderopvang is sinds dit jaar verlaagd van 6,10 per uur naar 5 euro.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt verder dat 25 duizend ouders gestopt zijn met gastouderopvang.

Kinderen op een kinderdagverblijf (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Kinderen op een kinderdagverblijf (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden