Nog drie arrestaties in asbestschandaal

De Amsterdamse politie heeft nog eens drie verdachten aangehouden in het onderzoek naar het asbestschandaal rond de vastgoedbedrijven Diacra Holding en AB Vastgoed....

Eerder werden twee ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Amsterdam aangehouden. Ook waren al vier medewerkers van de vastgoedbedrijven gearresteerd.

De twee ambtenaren verleenden de Amsterdamse vastgoedbedrijven hand- en spandiensten bij het ontduiken van de regels rond slopen en bouwen, aldus de politie.

Splitsen
De afgelopen jaren splitsten Diacra en AB meer dan tweehonderd Amsterdamse panden – totale aankoopprijs 130 miljoen euro – in appartementen. Na het splitsen schieten de prijzen omhoog, omdat die in stukjes worden verkocht.

Diacra en AB Vastgoed worden ervan verdacht zich als een criminele organisatie te hebben gedragen. De vastgoedbedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en het ‘in de lucht brengen’ van asbest. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De bouwambtenaren wordt verweten dat zij hun handhavingstaak niet op correcte wijze hebben uitgevoerd. De politie onderzoekt nog of de ambtenaren omgekocht zijn of anderszins profiteerden van het ten onrechte verlenen van bouwvergunningen.

Asbest illegaal afgevoerd
De appartementen werden verbouwd door werknemers zonder verblijfsvergunning. Bij de verbouwingen werd asbest illegaal verwijderd en afgevoerd.

De zaak kwam aan het rollen toen het Bureau Milieucriminaliteit van de politie stuitte op illegaal vervoer van vervuilde, asbesthoudende grond. Het bleek te gaan om afval van verbouwingen. Onderzoek leidde naar de vastgoedbedrijven en naar de ambtenaren die hun de vergunningen gaven. Vorige week woensdag werden invallen gedaan in diverse woningen en in de kantoren van de vastgoedbedrijven.

Speculanten
De directeuren Eric van T. van Diacra Holding en Arend B. van AB Vastgoed zijn bij het publiek vrijwel onbekend. De kraakbeweging en de Amsterdamse huurteams kennen het duo wel.

Krakers beschouwen hen als grootschalige speculanten die huurders onder druk zetten om hun woning op te geven, waarna de splitsing, renovatie en verkoop kan plaatsvinden. Het Amsterdamse Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag noemde in 2004 Diacra een vastgoedbedrijf dat het niet zo nauw neemt met de rechten van huurders.

Diacra houdt sinds kort kantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Directeur Van T. kocht dit pand in oktober 2006 van de voormalige brandweerman Tonnie van E., die enkele dagen later zelfmoord pleegde. Van E. werd door justitie gezien als witwasser voor criminelen, onder wie wijlen John Mieremet.

Het stadsdeel Oud-West, de werkgever van een van de aangehouden woninginspecteurs, verwijst ongeruste bewoners van de asbestpanden naar de publieksservice van het stadsdeel.

De andere opgepakte ambtenaar was in dienst van stadsdeel Oud-Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden