NOG 569 DAGEN TOT DE EMU

De nieuwe Europese munten zullen stralen als een nieuwe stuiver. De glans zal alleen veel langer van de euro's afstralen dan bij een stuiver het geval is....

HARKO VAN DEN HENDE; PETER DE GRAAF.

Pukkeltjes

De 'gouden' glans van het Noordse goud heeft vooral te maken met het gebruik van koper. Zweden kennen al de eigenschappen van deze legering. Een munt van 10 kronen is gemaakt van Noords goud.

Het waren ook de Zweden die hebben aangedrongen op een speciale legering voor de euro's. De Zweden wilden zeker geen nikkel in de Europese munt vanwege de allergische reacties die nikkel kan oproepen.

Met die reacties lijkt het in de praktijk wel mee te vallen anders zou half Nederland inmiddels onder de pukkeltjes moeten zitten. Dubbeltjes, kwartjes en gulden bestaan voor bijna 100 procent uit nikkel. Muntmeester drs. Chr. van Draanen zegt nog nooit klachten uit de bevolking over de inhoud van hun portemonnee te hebben ontvangen.

Wel bleken enkele werknemers van De Nederlandse Munt, die de hele dag met de nikkelen munten in aanraking kwamen, allergische verschijnselen te vertonen. Zij hebben elders bij de Munt werk gekregen.

Ondanks de gunstige ervaringen met nikkel heeft Nederland in Europees verband niet geprobeerd de andere landen over te halen de euro's in nikkel te laten slaan. Dat was toch vechten tegen de bierkaai en vooral tegen Europese regelgeving die het gebruik van nikkel, bijvoorbeeld in sieraden, al verbiedt.

Winst

Bovendien had Nederland nog een ander, iets groter, belang om van het nikkel af te komen. Nikkel is misschien wel spijkerhard, waardoor de dubbeltjes en kwartjes lang kunnen meegaan, maar nikkel is ook erg duur. 'Door de hoge prijs is het eigenlijk bedrijfseconomisch soms niet meer rendabel te gebruiken', zegt Van Draanen.

Het Noordse goud is volgens een schatting van de muntmeester misschien wel een kwart goedkoper dan nikkel. Dat kan aardig gaan schelen met de miljoenen euro's die straks geslagen gaan worden.

De kosten voor grond- en hulpstoffen maken ongeveer 40 procent van de kosten van de Munt uit. Met het Noordse goud kan dat 30 procent worden. Dat betekent een hogere winst. Een hogere winst betekent weer hogere vennootschapsbelasting en ook een hoger dividend.

De belasting gaat richting schatkist, het dividend ook want de staat is nog steeds enig aandeelhouder van de Munt. Vorig jaar verdiende de schatkist bijna vijf ton aan de muntproductie. Met de euro kan dat tienduizenden guldens meer worden. Het zijn geen bedragen waarvan minister van Financiën Zalm wakker zal liggen. Maar hij zegt er ook geen nee tegen.

Vreemde heuvel

Behalve de Nederlandse staat is er nog een Europese overheid die profiteert van de keuze voor het Noordse goud: Finland. Het metaal is een uitvinding van het Finse bedrijf Outokumpu, een naam die zoveel wil betekenen als mysterieus of vreemde heuvel.

Het bedrijf ontleent zijn naam weer aan de plaats Outokumpu dat in de buurt ligt van Kokonvaara en Kuusjärvi. En zo'n 340 kilometer ten noordoosten van Helsinki. Ruim zestig kilometer ten zuidoosten van Outokumpu werd in 1908 koper gevonden. In 1989 was de koperberg helemaal op.

Eind 1924 werd het bedrijf genationaliseerd. In de jaren tachtig ging een deel van de aandelen over naar de werknemers die op deze manier hun pensioenaanspraken afgekocht kregen. In 1988 ging Outokumpu naar de beurs. De Finse overheid heeft nog steeds een belang van 40 procent.

De keuze van Europa voor het Noordse goud zal Outokumpu en dus ook de Finse staat goed doen, maar Outokumpu niet alleen. Inmiddels zijn er ook andere leveranciers, vooral in Duitsland, die de juiste legering weten te maken. Om greep op de grondstoffenprijs te houden gaan de Europese muntmeesters, inclusief Van Draanen, afspraken maken met de leveranciers over de prijs voor het Noordse goud die in rekening kan worden gebracht.

Rond

Dat de euro's gaan glanzen is een ding, dat ze allemaal rond worden een heel ander. Daarmee heeft de Duitse Bondskanselier Kohl, die vierkant tegen een meerkantige munt was, afgelopen weekeinde zijn zin gekregen. Alleen het muntstuk van 20 eurocent krijgt enkele inkepingen, in het jargon van de muntmeesters ook wel Spaanse bloem genoemd.

En dan de rand van de munt: 'God zij met ons' is geen probleem meer. De ministers besloten dat alle landen zelf mogen bekijken of ze iets op de rand zetten. Maar dat geldt alleen voor het muntstuk van 2 euro. Want alleen die heeft een gladde zijde. De andere munten hebben kartels en strepen op de zijkant - om het de blinden makkelijker te maken - en verdragen geen randschrift.

REDACTIE: HARKO VAN DEN HENDE;

BIJDRAGE PETER DE GRAAF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden