NOG 520 DAGEN TOT DE EMU

Vraag 4 van de 104 meeste gestelde vragen aan aan het Nationaal Forum ter introductie van de euro: Wordt de euro een sterke munt?...

Hard

Niet bekend

Sommigen denken daar anders over. Zij vinden hun bewijs op de valutamarkt waar de dollarkoers stijgt tegenover alle Europese munten, met uitzondering misschien van het Britse en Ierse pond. Een groot aantal van die Europese munten moeten straks, begin 1999, de euro worden. Door gebrek aan vertrouwen in de nieuwe munt zakken de koersen nu al weg tegenover de dollar. Hiermee wordt als vanzelf het bewijs geleverd dat de euro een zwakke munt zal worden.

Zowel bij de Organisatie voor Economische Samenwerking als bij het Internationale Monetaire Fonds hebben zich economen de afgelopen maanden bezig gehouden met de vraag welke gevolgen de invoering van de euro voor de financiële markten heeft. Het antwoord dat uit de kantoren van beide organisaties opklinkt is gelijk.

De euro kan een internationaal een grote rol gaan spelen. Er kan extra vraag naar de euro ontstaan, als de munt er eenmaal is. Extra vraag betekent een koersstijging en een koersstijging betekent voor velen een harde munt.

Er is volgens zowel Oeso als IMF wel een maar. Dat is dat de euro pas echt aantrekkelijk wordt als de munt zijn kracht heeft bewezen. Daar is een geloofwaardig monetair beleid en een straf begrotingsbeleid voor nodig. Oftewel, de euro zal pas een harde munt worden als hij hard is.

Schommelingen

Maar de hardheid van de euro afmeten aan de wisselkoers tegenover de dollar (of de Japanse yen) is met de EMU misschien een teken van verouderd denken. Volgens de Oeso-economen is het heel goed mogelijk dat de schommelingen in de wisselkoersen straks gaan toenemen, gewoon omdat Europa, de VS en Japan zich niet echt voor de wisselkoers interesseren.

Dat heeft te maken met de relatief geringe onderlinge handel tussen deze drie economische blokken. Europese landen handelen veel, maar vooral met elkaar. De VS zijn voor Europa wel een interessante handelspartner, maar toch ook weer niet zo belangrijk dat Europa haar hele monetaire beleid op de wisselkoers met de dollar zal gaan afstemmen. Het gevolg kan zijn dat er grotere schommelingen optreden in de wisselkoersen, schrijven de Oeso-economen.

Stabieler

Maar het gevolg van de euro kan ook kleinere schommelingen in de wisselkoers zijn, schrijven diezelfde Oeso-economen, want het blijven economen.

Volgens deze omgekeerde redenering zal straks iedereen die zijn brood verdient op de financiële markten met argusogen de introductie en ontwikkeling van de euro volgen. Omdat niemand precies weet waar hij op moet letten en de Europese Centrale Bank ook nog niet heeft bewezen haar taken aan te kunnen, zoekt iedereen zekerheid bij het bekende. Dat bekende is de wisselkoers.

Hoe vervelend en onterecht de ECB dit ook zal vinden, toch zal de koers van de euro dan als maatstaf voor de hardheid van de munt worden gezien. Met grote tegenzin zal de ECB haar beleid meer richten op wisselkoers.

Het gevolg: minder schommelingen in de wisselkoers met de dollar. Ander gevolg: een hogere rente. Het is de prijs die voor een schijnbaar harde munt en geruststellend beleid moet worden betaald.

REDACTIE: HARKO VAN DEN HENDE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden