NOG 324 DAGEN TOT DE EMU

Voor de tegenstanders van de euro heeft Postbus 51 wel enige pakkende slogans in de aanbieding:..

Stunt

'De euro maakt meer kapot dan je lief is'

'Je bent een rund als je met de gulden stunt'

'Op de markt is de euro geen stuiver waard'

Maar de publieksinformatiedienst van de overheid is er niet voor om tegenstanders van de euro te ondersteunen. Postbus 51 moet juist deze steeds grotere groep Nederlanders - zoals de enquêtes uitwijzen - in het kamp van de euroliefhebbers zien te krijgen.

Daartoe start Postbus 51 vanaf eind deze maand een campagne 'over het besluitvormingstraject over de deelname van landen aan de EMU en de gevolgen die de EMU heeft voor de burger', zoals minister Zalm van Financiën eind vorig jaar aan het parlement schreef.

Dat klinkt net zo spannend als de eerste eurofolder die al via Postbus 51 wordt verspreid: 'De euro komt er aan'. Toch zijn er daar al 850 duizend van opgevraagd en wellicht ook gelezen.

Colosseum

Nee, dan Italië. Daar gaat de popularisering van de euro aanzienlijk verder. Italië mag dan het zorgenkindje van minister Zalm en alle andere voorstanders van een harde euro zijn en ook nog niet zeker zijn van een plaats aan de eurotop, daarvan trekken de Italianen zich niets aan.

Om de euro aan de Italiaan te brengen is afgelopen zondag het populaire tv-programma Domenica In, een zes uur durende show met doorgaans veel langbenige en schaars geklede dames, geheel gewijd geweest aan de euro. De Italianen kregen de mogelijkheid om zelf enige achterkanten van de nieuwe euromunten te kiezen.

Die kans hebben ze gegrepen, want anderhalf miljoen Italianen hebben gebeld. Volgens de Italiaanse volkswil moeten het Colosseum en het hoofd van de middeleeuwse dichter Dante op de eurostuiver en het dubbele eurokwartje komen te staan.

Maar niet alleen het volk sprak zondag, ook minister Ciampi van Financiën. Vanuit zijn werkkamer toonde hij de keuze van de regering voor de achterkant van de 1 euromunt. Dat is de 'Vitruviaanse man', de vierbenige en vierarmige figuur van Leonardo da Vinci geworden.

www.euro.nl

De moderne Nederlander die geïnformeerd wil raken over de euro hoeft niet te wachten op de Postbus 51-folder maar kan al veel langer op de internetsite van het Nationaal forum voor de introductie van de euro terecht.

Om deze site te bereiken is intikken van het eenvoudigste en meest voor de hand liggende adres (www.euro.nl) voldoende. Als het zo simpel is, dan zal het in de andere toekomstige eurolanden ook wel zo werken, zou je denken. Niets daarvan.

Alle landen geven wel euro-informatie via internet, maar dat gebeurt doorgaans door de centrale bank of het ministerie van financiën. Het opzoeken van het simpelste euro-adres in de Europese landen levert meestal niets en soms een verrassing op. Zo blijken het Italiaanse (www.euro.it) en Luxemburgse (www.euro.lu) adres in beslag te zijn genomen door softwarebedrijven.

In de Verenigde Staten, toch niet echt eurokandidaat, is het euro-adres (www.euro.com) toch ook al bezet. Het bedrijf ProDomains uit Oklahoma heeft het bemachtigd en hoopt er geld aan te verdienen. Geïnteresseerden kunnen het adres van ProDomains kopen.

Nein, danke

Veel geld zullen 155 overwegend Duitse economen hiervoor niet over hebben. Zij hebben al hun eigen site waarop ze sinds afgelopen zondag proberen uit te leggen dat de euro, wat hen betreft, te vroeg komt.

Hiervoor dragen de 155 een aantal argumenten aan. Zo vinden ze dat de begrotingen van de meeste eurokandidaten - en zeker die van Italië, Duitsland en Frankrijk - nog niet genoeg zijn gesaneerd.

Verder vrezen ze dat Europese politici straks zullen kiezen voor stimulering van de overheidsuitgaven en het opvoeren van de druk op de Europese centrale bank om de werkloosheid omlaag te krijgen. Zo'n beleid tast de hardheid van de euro aan, aldus de 155.

Bovendien hebben ze ook weinig fiduci in het, vooral onder Duitse druk tot standgekomen 'stabiliteitspact'. Dit akkoord moet voorkomen dat de begrotingstekorten uit de hand lopen. Volgens de 155 is de kans dat het pact in de praktijk ook zal werken gering, zeker als in veel eurolanden de tekorten oplopen.

REDACTIE: HARKO VAN DEN HENDE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden