NOG 310 DAGEN TOT DE EMU

De dag dat de euro komt, is met sprongen dichterbij gekomen. Eerst was het 1 januari 1999, conform het verdrag van Maastricht....

Nog 30 dagen

Op die 26ste maart vergadert de Bundesbank over de euro. Haar oordeel is bepalend voor de samenstelling van de groep landen die overgaan op de euro. Een dag later beraadslaagt het Duitse kabinet, mét Bundesbankpresident Tietmeyer.

De status van euromaker of eurobreker heeft de Bundesbank te danken aan haar reputatie als beschermvrouwe van de Duitse mark. Zegt de Bundesbank keihard nee tegen bijvoorbeeld Italië, dan is het nee.

Mond snoeren

De Duitse minister-president Kohl kan dankbaar gebruik maken van de sterke positie van de Bundesbank.

Oordeelt de bank positief over Italië, dan heeft Kohl een effectief wapen in handen om de tegenstanders in eigen kring en in eigen land de mond te snoeren en kan Kohl in Brussel met een gerust hart ook voor Italië stemmen.

Oordeelt de bank negatief over Italië, dan kan de Bondskanselier zich begin mei in Brussel met goed fatsoen ook tegen Italië uitspreken.

Het enige wat Duitsland dan nog kan overkomen is dat de andere landen wel voor deelname van Italië zijn. Volgens het verdrag van Maastricht kan Italië dan de euro krijgen. Maar of Duitsland dat accepteert is nog maar de vraag. En zonder Duitsland geen euro, ook niet voor Italië.

Handelswinst

Geen euro betekent geen vaste wisselkoersen. Geen vaste wisselkoersen betekent geen rust voor de handel binnen (en buiten) Europa. Geen rust voor de handel is schadelijk voor de handelsstromen en daarmee voor de Europese economieën.

Met deze redenering probeerden voorstanders van de euro altijd tegenstanders te overtuigen. Harde bewijzen ontbraken.

Maar de Belgische econoom Paul de Grauwe heeft onlangs berekend dat de handel in Europa in de afgelopen decennia vele procenten per jaar sterker zou zijn toegenomen als er toen al een euro zou zijn geweest.

Dit is een steun in de rug voor de pleitbezorgers van Italië. Een zo groot mogelijk eurogebied, dus inclusief Italië, levert grotere handelsvoordelen op dan een klein eurogebied. De verklaring hiervoor is dat bij een klein eurogebied juist de landen buiten de boot vallen die in het verleden sterk schommelende wisselkoersen hadden. Zoals Italië.

Maar de Bundesbank maant, rolvast, ook op dit punt tot voorzichtigheid. De bank onderzocht de (Duitse) handelsstromen zelf en concludeerde: de Europese munt werkt gunstig uit. Maar dit positieve effect kan voor een groot deel weer verdwijnen als de eurokoers heftig gaat schommelen.

REDACTIE: HARKO VAN DEN HENDE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden