NOG 240 DAGEN TOT DE EURO

Als het aan Albert Heijn ligt kan Wim Duisenberg op 3 januari 2002 zijn koffers pakken. Dan is de euro er, is de gulden verdwenen en heeft Duisenberg dus zijn taak volbracht....

Duisenberg

Albert Heijn is, met de rest van de Nederlandse winkeliers, voorstander van wat inmiddels de Big Bang heet. Die grote knal heeft te maken met de overgangsperiode van gulden naar euro. Volgens het Verdrag van Maastricht zou die periode maximaal een half jaar mogen duren. Albert Heijn wil de periode voor het eigen gemak en, zoals de supermarkt zelf zegt ook voor het gemak van zijn klanten, beperken tot één dag.

Dat zou dan 2 januari 2002 moeten zijn, de eerste dag dat de winkels open zijn, de kassa's volzitten met euro's en met euro's betaald kan worden. Guldens kunnen vanaf die dag nog wel omgewisseld worden in euro's maar ze blijven buiten het betalingsverkeer.

Daarmee zou Duisenbergs taak zijn volbracht. In zijn vrijwillige verklaring van zaterdag stelde hij aan te willen blijven tot 'de introductie van de euro en het terugtrekken van de nationale biljetten en munten'.

Alleen, Albert Heijn krijgt zijn zin niet. De verwachting is dat deze maand zal worden besloten tot een Big Bang met een nagalm van twee weken tot twee maanden. Dat is ook precies de termijn waarvoor de Franse president Chirac afgelopen zondag heeft gepleit. Dan kan Duisenberg in maart weg en krijgt Frankrijk weer haar zin.

Psychologisch

De komst van de euro leidt niet alleen tot overgangsproblemen bij de winkeliers maar ook tot afrondingsproblemen. Mooie psychologische prijzen als 1,99 gulden of 2,49 gulden moeten van de ene op de andere dag worden omgezet naar lelijke prijzen als 91 of 112 cent.

Zover willen de winkeliers het natuurlijk niet laten komen. Hun speelruimte in 2002 is echter gering. De omzetting van euro naar gulden, zo is afgesproken, mag niet worden gebruikt om prijzen aan te passen. De verwachting is dat hierop streng zal worden toegezien.

Maar wat niet mag in 2002, mag natuurlijk wel al eerder gebeuren. Het is niet onwaarschijnlijk dat winkeliers al vóór E-day hun guldensprijzen zo zullen veranderen dat er mooie europrijzen uitrollen. Sommige winkelketens hebben zelfs al een soort prijzencomité ingesteld om de beste strategie voor de aanloop tot 2002 te bepalen.

Bedrijven worden ook aangemoedigd om de komende jaren al de prijzen zo aan te passen om met mooie europrijzen te kunnen komen, juist vanwege de controle die in 2002 zal plaatsvinden.

Zo meldt bijvoorbeeld het eurohandboek dat ABN Amro aan zijn klanten verstrekt dat 'u als ondernemer' de komende jaren de prijzen wel kan verhogen of verlagen met oog op de euro. De bank suggereert ook dat de komst van de euro een mooie gelegenheid is om eens goed naar de verpakking te kijken.

In het ergste geval zitten er straks tien kauwgumpjes minder in een bonusverpakking tegen een psychologisch mooie, maar hogere europrijs.

Overdrachtelijk

Hoeveel de euro straks precies wordt weet niemand. Afgelopen weekeinde zijn de wisselkoersen van de elf eurolanden wel vastgeklonken, maar daarmee ligt de eurowaarde nog niet vast. Die waarde kan pas op 31 december worden bepaald. Toch is er een instelling in Nederland die het al wel denkt te weten. In een paginagrote advertentie van afgelopen zaterdag, inspelend op de eurotop in Brussel, meldde Nationale Nederlanden: 'Morgen gaat het gebeuren. Dan wordt de gulden omgerekend naar de euro en zal blijken wat onze munt echt waard is.'

Dus hoeveel?

'Het is een advertentietekst. Wat daar staat is in overdrachtelijke zin bedoeld', zegt een woordvoerder van de verzekeraar. 'Er is besloten dat de euro er komt en het is een beslissing die Europa veel waard is. Wij hebben begrepen dat de koers van de euro voorlopig is vastgelegd op 2,23 gulden.'

Europost

Op 1 januari 2002 komen er niet alleen nieuwe munten, maar ook nieuwe postzegels. Dat worden dan geen Europese zegels, maar nationale, met een frankering in euro's.

De oude guldenszegels zullen tot 1 juli 2002 kunnen worden gebruikt, net zoals de guldens zelf tot die dag als wettig betaalmiddel gelden. Tot 1 januari 2003 hebben mensen die een voorraadje postzegels in guldens bezitten dan nog de tijd deze om te ruilen naar eurozegels. Hoeveel eurocent op een brief op briefkaart moet, zal later worden vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden