NOG 156 DAGEN TOT DE EMU

Alle elf eurolanden moeten voorzieningen treffen om de Europese eenheidsmunt te beschermen. Maar ook niet-euro-landen moeten van de Europese Commissie al op 1 januari 2001 meedoen met de strijd tegen de valsemunters....

Valse euro's

De beveiliging is nodig omdat de euro net als de dollar straks in een enorm groot gebied gaat circuleren. De munt wordt een zeer aantrekkelijk object voor criminelen. De Europese Commissie vreest dat valsemunters vooral vlak vóór of vlak na de daadwerkelijke invoering van de eenheidsmunt op 1 januari 2002 zullen toeslaan. Zij zullen willen profiteren van de onbekendheid van het nieuwe geld.

De Commissie heeft vorige week een pakket voorstellen gestuurd naar de lidstaten en het Europees parlement. Het is belangrijk dat de lidstaten gezamenlijk optrekken om de euro maximaal te beschermen. Zo moeten de straffen voor valsemunterij in euroland naar elkaar toegroeien. Die verschillen nu enorm: in het ene land krijgt men twee jaar cel, in het andere staat er vijftien jaar dwangarbeid op. Het gaat er niet om de strafmaat gelijk te trekken, maar alle lidstaten zouden moeten kunnen beschikken over hetzelfde soort afschrikkingseffect, aldus de Commissie. Ze pleit ook voor het opzetten van een database. Zo kunnen lidstaten snel algemenere informatie over de vervalsers en hun methodes uitwisselen.

Een belangrijke taak voorziet de Commissie voor Europol. De in Den Haag gevestigde Europese politieorganisatie zou zich behalve metdrugshandel, autozwendel, mensenhandel en terrorisme bezig moeten gaan houden met de strijd tegen het vervalsen van euro's.

Rijk euroland

Jarenlang stond het wereldwijd spreiden van aandelenbeleggingen garant voor hoge rendementen met lage risico's. Beleggingsinstellingen imponeerden klanten met allerlei geavanceerde beleggingconstructies in verre landen, want daar groeiden de economiën tot in de hemel. Het adagium was dat de belegger niet al zijn eieren in één mandje moest leggen.

Nu zijn de adviezen anders. IRIS, de denktank van Robeco en de Rabobank, adviseert de belegger om de eieren allemaal in het euromandje te stoppen. Want de Aziëgriep heeft de wereldmarkten in haar greep. IRIS waarschuwt ver van China en Singapore weg te blijven. Voor Japan stond het sein al langer op rood.

Zorgelijk is dat de Azië-crisis een steeds grotere invloed krijgt op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten en Engeland. De Amerikaanse winsten komen onder druk en daarom heeft de belegger volgens IRIS voorlopig op Wall Street weinig te zoeken.

Maar ook in Europa begint het eerste land kou te vatten. De Engelse beurs is al lang de slechtst presterende van Europa. Het Britse pond doet niet mee aan de EMU. De vervelende consequentie voor Britse exporteurs is dat het pond sterk gestegen is waardoor Engelse waar uit de wereldmarkt geprijsd wordt. Bovendien treft de vraaguitval uit Azië en de andere opkomende landen de Britten het hardst, want Engeland is van alle Europese landen het meest aan de wereldmarkt blootgesteld. Geen wonder dat Britse ondernemers ineens in meerderheid vóór deelname aan de euro zijn.

Voor de belegger is dit allemaal slecht nieuws. Hij zal het de komende tijd dicht bij huis moeten zoeken. Maar geen nood, euroland biedt goede perspectieven. Volgens IRIS zal de belegger in hier gaan profiteren van de vele herstructureringen, fusies en overnames en van een sterke economische groei.

Beurs-eurotest

De Amsterdam Exchanges (AEX), eigenaar van de effectenbeurs, klaagt over de gebrekkige interesse van beurspartijen in de overgang naar de euro. Op 4 januari 1999 zal de AEX alle aandelenkoersen omzetten in euro's. Hiervoor moet het handelssysteem, dat de marktpartijen met de AEX verbindt, aangepast worden. Ongeveer driehonderd banken en hoekmannen zijn hiermee rechtstreeks met de AEX verbonden. Maar de beurspartijen geloven het voorlopig wel. Slechts 22 marktpartijen waren te porren voor een recent testweekeinde.

De AEX-woordvoerder denkt dat de gebrekkige belangstelling ook te verklaren is uit het feit dat de meeste hoeklieden, commissionairs en effectenbanken gewoon nog lang niet klaar zijn voor de euro.

De AEX verzoekt alle marktpartijen wel mee te doen aan het volgende testweekeinde in september. Als zij dat niet doen dan is de uiterste consequentie dat een marktpartij in het volgend jaar niet kan handelen. De eindtest voor het AEX-systeem zal in november gehouden worden. Maar daar mag een marktpartij alleen maar bij zijn als hij ook in september van de partij was. Op de laaste testdag in november wordt de hele effectenketen getest vanaf het moment van ontvangst van een order van een klant tot en met de afhandeling.

Één ding is zeker, ook de klant moet zich voorbereiden. Behalve dat hij zijn beleggingsbedrag in één keer gehalveerd ziet worden door de euro, moet hij ook rekening houden met problemen bij de uitvoering van de transacties. Misschien is het verstandig om eind december 1998 alle posities afgedekt te hebben. Je weet tenslotte maar nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden