No-claimregeling treft chronisch zieken onevenredig

De no-claimkorting in de zorg heeft zijn langste tijd gehad. Een Kamermeerderheid en de zorgverzekeraars willen er het liefst volgend jaar al van af....

Carlijne Vos

Wat betekent de no-claimkorting?

De no-claimregeling is in 2005 ingevoerd. De regeling is bedoeld als rem op de kosten van de gezondheidszorg. Met een vorm van eigen bijdrage zouden verzekerden minder snel een onnodig beroep doen op de zorg, zo was de gedachte.

Het kabinet koos na lang gesteggel voor een omgekeerde eigen bijdrage; de no-claimkorting. Mensen die weinig of geen gebruik van de zorg maken, krijgen maximaal 255 euro per jaar terug.

Waarom zou de no-claim moeten worden afgeschaft?

Het CDA heeft vorige week laten weten af te willen van de no-claim. Daarmee is er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer die vindt dat de regeling oneerlijk is ten opzichte van chronisch zieken en ouderen.

Bovendien blijkt de no-claimkorting die vorig jaar onder groot protest van groepen chronisch zieken, ouderen en de volledige oppositie werd ingevoerd, in de praktijk nauwelijks vruchten af te werpen.

Het is amper aangetoond dat mensen bewuster gebruikmaken van de zorg. Het Centraal Plan Bureau schat de verminderde zorguitgaven op slechts 150 miljoen euro, amper 4 procent van de totale zorguitgaven.

Zorgverzekeraars vinden de regeling ‘een administratief gedrocht’. VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid vindt afschaffing vanaf 2007, zoals de oppositie wil, onverantwoord. De koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland liet deze week weten de no-claim al vanaf volgend jaar uit de polissen te kunnen schrappen als de politiek voor 10 oktober duidelijkheid geeft.

Wat gebeurt er dan met de premie?

Gemiddeld krijgen Nederlanders 91 euro terug van de no-claim. Feitelijk betalen verzekerden dus een gemiddelde eigen bijdrage van 164 euro (255 no-claim minus 91 euro korting). De nominale premie kan dus volgend jaar voor iedereen met 91 euro omlaag, rekenen de zorgverzekeraars voor.

Veel profijt zullen verzekerden daar overigens niet van hebben omdat al is voorzien is dat de premie volgend jaar met ruim 100 euro omhoog gaat naar 1134 euro. Hiermee wordt de jaarlijkse kostenstijging in de zorg opgevangen. Als de no-claim wordt afgeschaft, stijgt de premie dus nog steeds, zij het met slechts een paar euro.

De enige onzekere factor is nog of verzekeraars niet, net als vorig jaar, de premies laag zullen houden om hun verzekerden niet kwijt te raken. De concurrentieslag in de verzekeringswereld is nog volop gaande.

Betalen burgers dan helemaal geen eigen bijdrage meer?

De verwachting is dat er op termijn een eigen risico wordt ingevoerd. Over het algemeen is men het er over eens dat het goed is burgers kostenbewust te maken. Zorgverzekeraars zien het liefst dat burgers straks de eigen bijdrage direct aan de zorgverlener betalen. Dat zou het meeste effect op hun gedrag hebben. Het effect van de no-claim is zo gering omdat die pas ruim een jaar later wordt uitgekeerd, denkt men.

Leidt afschaffing van de no claim tot een lastenverzwaring?

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid vindt afschaffing van de no-claim per 2007 onverantwoord omdat dit tot een lastenverzwaring van 2 miljard euro zou leiden: het bedrag dat verzekerden nu via de no-claim bijdragen aan de kosten van de gezondheidszorg.

Voor de burger maakt het echter geen verschil of hij een no-claimkorting krijgt of een lagere premie betaalt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het CPB is er slechts sprake van een herverdeling van middelen. ‘Vestzak, broekzak’, noemen zij het onderscheid dat de overheid in dit geval hanteert tussen collectieve en private middelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden