NN heeft Delta Lloyd bijna te pakken, laatste noten Zalm klinken vals

Lard Friese, CEO van Nationale-Nederlanden. 'NN Group staat sterk. Het slaagt erin ondanks de lage rente de winst te laten stijgen.' Beeld null
Lard Friese, CEO van Nationale-Nederlanden. 'NN Group staat sterk. Het slaagt erin ondanks de lage rente de winst te laten stijgen.'

Winnaar

Eerst weigerde Delta Lloyd nog de deur voor bestuursvoorzitter Lard Friese van NN Group te openen. Toen ging de deur op een kier en nu heeft Friese zelfs een voet tussen de deur. De kans is groot dat de Haagse verzekeraar het Amsterdamse hapje toch zal verorberen.

Topman Hans van Noorda van Delta Lloyd heeft geen principieel bezwaar meer. Hij zei ook voordelen te zien in een combinatie van de Nederlandse verzekeraars. Het gaat hem alleen nog om het geld. NN Group, beter bekend als Nationale-Nederlanden, zal het bod van 2,4 miljard euro (5,30 euro per aandeel) moeten verhogen. Dat is niet zozeer zijn eigen wens als wel die van zijn grootaandeelhouders, onder wie mediatycoon John de Mol, die 5 procent van het aandelenkapitaal heeft. Daarnaast zijn veel aandelen Delta Lloyd in handen van institutionele beleggers. Zij investeerden toen het de verzekeraar nog voor de wind ging, maar moesten tandenknarsend toezien hoe de koers door interne strubbelingen en aanvaringen met de toezichthouder onderuitging.

Friese wil wel een hoger bod overwegen, maar pas als hij eerst in de boeken heeft mogen kijken. NN Group staat sterk. Het slaagt erin ondanks de lage rente de winst te laten stijgen. Nationale-Nederlanden is een van de best gekapitaliseerde verzekeringsbedrijven in Europa. Het beste jongetje van de klas wijs je niet zomaar af.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Friese zijn zin krijgt en de enigszins dof geworden parel van Delta Lloyd aan zijn ketting kan rijgen. En oppoetsen.

Winnaar
Lard Friese
NN Group
Gaat waarschijnlijk toch Delta Lloyd overnemen

Verliezer
Gerrit Zalm
ABN Amro
Zal zich zijn afscheid andershebben voorgesteld

Verliezer

Helemaal zeker is het niet, maar het zou goed kunnen dat Gerrit Zalm afgelopen woensdag voor het laatst de verzamelde pers, en daarmee het volk, te woord heeft gestaan als topman van ABN Amro over de cijfers van de voormalige staatsbank. De scheidend bestuursvoorzitter, oud-minister en voormalig CPB-baas zal zich dit laatste optreden wellicht anders hebben voorgesteld.

De cijfers zelf waren met eenvijfde meer nettowinst beter dan verwacht. Maar als beloning was ABN Amro woensdag veruit de grootste verliezer in de AEX: min 4,1 procent. De achtergrond van die daling was niet helemaal duidelijk (winstnemingen?), maar de grootste daler in de AEX? Zo wil je met je laatste kwartaalcijfers niet eindigen. Donderdag ging er nog eens 2,4 procent af.

'ABN Amro was woensdag veruit de grootste verliezer in de AEX: min 4,1 procent. Zo wil je met je laatste kwartaalcijfers niet eindigen.' Beeld null
'ABN Amro was woensdag veruit de grootste verliezer in de AEX: min 4,1 procent. Zo wil je met je laatste kwartaalcijfers niet eindigen.'

Dan de begeleidende boodschap: ABN Amro schrapt nog eens 1.500 banen. Normaal weten beleggers een goede reorganisatie wel te waarderen, maar in dit geval blijkbaar niet. Volgens critici doet ABN Amro te weinig te laat en blijven de kosten te hoog. Vakbond de Unie noemde de ingreep 'kil'. De bond wees erop dat normaal gesproken de nieuwe baas hard ingrijpt bij een bedrijf (om zijn stempel te zetten), niet de vertrekkende. Het is ook, moest Zalm erkennen, een groep werknemers die niet makkelijk nieuw werk zal vinden.

Normaal gesproken zit Kees van Dijkhuizen 17 februari 2017 als nieuwe topman achter de tafel om de jaarcijfers van ABN Amro toe te lichten. Of zou Gerrit Zalm toch nog...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden