NMa: winkelier te duur uit met afwikkeling van pin-transacties

Winkeliers betalen al jaren te veel voor de afwikkeling van betalingen met pinpas. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een onderzoek naar Interpay....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Voor Interpay en zijn eigenaren, acht Nederlandse banken, dreigt een boete. Die kan oplopen tot maximaal 10 procent van de omzet die is behaald met de verwerking van pinpasbetalingen. Interpay behaalde afgelopen jaar een omzet van 300 miljoen euro.

Voorts kan de NMa besluiten dat Interpay zijn tarieven moet verlagen. Die prijzen zijn de afgelopen jaren al wel gedaald, maar de kartelautoriteit heeft geen redelijke verhouding gevonden tussen de kostprijs van pinnen en de tarieven die Interpay hanteert.

De NMa is verder van oordeel dat de samenwerking van de banken in Interpay de concurrentie heeft beperkt. Interpay is namens de banken de enige die netwerkdiensten aanbiedt - nodig voor het transport van elektronische gegevens tussen winkeliers en banken. Als de banken deze diensten afzonderlijk hadden aangeboden, zou er voor de detailhandel meer te kiezen zijn geweest.

Interpay, dat ruim 1,2 miljard pinbetalingen per jaar verwerkt, noemt de NMa-bevindingen teleurstellend. De organisatie stelt dat er een alternatief is voor de pinpas. '80 Procent van de betalingen aan de toonbank wordt gedaan met contant geld.'

Verder vecht Interpay de berekeningen van de NMa aan. Zo heeft de waakhond de autorisatiekosten (controle van het saldo van de pashouder) niet meegenomen. Interpay wijst naar onderzoek van De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat zijn tarieven tot de laagste in Europa behoren.

Interpay en de banken krijgen de komende maanden om de beschuldigingen in het onderzoek van de NMa te weerleggen.

MKB-Nederland is blij met de conclusies van de kartelautoriteit. 'Het bevestigt ons vermoeden dat de tarieven te hoog zijn en wijst op nut en de noodzaak van een gedegen toezicht op Interpay', zo meent secretaris Els Prins.

MKB-Nederland heeft weinig vertrouwen in een andere opzet voor pintransacties zoals de banken die nu optuigen. De banken willen de concurrentie bevorderen door winkeliers en banken direct zaken te laten doen. 'Het is afwachten of de tarieven daarmee ook omlaag gaan', aldus Prins.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden