NMa verdenkt acht apotheken in Assen van verboden prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt de acht apotheken in Assen van het maken van verboden afspraken om hun onderlinge concurrentie te beperken....

Volgens de NMa hebben de apothekers in Assen (minus de Wilhelmina Apotheek) afgesproken om dat netwerk overdag 'uit te zetten'. De consequentie is dat de patiënt alleen bij zijn eigen apotheker terecht kan, omdat alleen die beschikt over zijn medicijnendossier en dus als enige een verantwoorde medicijnverstrekking kan garanderen. 's Nachts, als er maar één apotheek open is, is het netwerk wél toegankelijk voor de dienstdoende apotheek.

Indien álle apotheken in Assen overdag van het netwerk gebruik kunnen maken, zou de patiënt gemakkelijk kunnen overstappen naar een andere apotheker, nu niet. Dat is in strijd met de wettelijk verplichte concurrentie, zo vindt kartelautoriteit NMa.

De Asser apothekers zijn onaangenaam verrast door de publicatie van het NMa-persbericht, omdat 'wij daarin al als verdachten worden neergezet', aldus hun woordvoerster. Ook zijn ze boos omdat ze het rapport zelf, waarop ze nog kunnen reageren, nog niet hebben. De apothekers bestrijden de conclusies van de NMa.

De Wilhelmina Apotheek is zo'n twee jaar geleden geopend op het terrein van het Wilhelmina Ziekenhuis. Dat is conform het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, dat de gesloten apothekersmarkt wil openbreken. Doordat de nieuwe apotheek overdag niet op het netwerk mag inloggen, is hij niet staat tot optimale dienstverlening. Want daarvoor is van belang dat hij kan nagaan of de patiënt geen gevaarlijke medicijnencombinatie kreeg voorgeschreven. Volgens een woordvoerster van de NMa komen er de komende maanden meer rapporten over apothekers.

Begin jaren negentig blokkeerden de apothekers invoering van postorderfarmacie door met een boycot te dreigen voor groothandels die de postorderapotheek zouden beleveren. De apotheek van het ziekenfonds Azivo is jaren tegengewerkt door de andere apothekers in de regio Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden