NMa staakt openbreken benzinemarkt

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) staakt het openbreken van de benzinemarkt. De toezichthouder heeft niet kunnen aantonen dat haar voorgestelde maatregelen tot lagere prijzen aan de pomp kunnen leiden....

De NMa maakte eind 2001 bekend de marktmacht van de grote benzinemaatschappijen te willen breken. Volgens de toezichthouder hielden Shell, Esso, BP en Texaco de prijzen in de markt 'kunstmatig hoog'. De NMa was na uitgebreid onderzoek tot de conclusie gekomen dat financiële ondersteuning van pomphouders de concurrentie geweld aandeed.

De NMa wijzigt nu haar standpunt, mede na forse kritiek van marktleider Shell op het voorlopige rapport. 'De toezichthouder is er niet langer van overtuigd dat de ingrijpende maatregel het beoogde effect sorteert,' stelt de NMa.

Shell reageert 'positief' op de beslissing van de NMa. 'Wij kunnen iedereen weer recht in de ogen kijken', zegt directeur Frans Everts van Shell. 'Kennelijk zijn we in staat geweest om onze zienswijze goed voor het voetlicht te brengen.' Shell gaat geen schadeclaim indienen. 'Voor ons is het boek nu gesloten', aldus Everts.

Beta, de belangenorganisatie van onafhankelijke pomphouders, zegt dat pomphouders door het NMa-besluit opgelucht kunnen ademhalen. 'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald', zegt Edsko Schuitema van Beta. 'De NMa heeft een hoop tamtam gemaakt.' Beta had de vrees dat de voorgestelde maatregelen tot de ondergang van de zelfstandige pomphouders zouden leiden.

De NMa benadrukt dat de mededingingsautoriteit de benzinemarkt wel blijft volgen. De komende drie jaar maakt de NMa een jaarlijkse rapportage over de stand van zaken op de markt.

Volgens de NMa zijn maatregelen minder noodzakelijk omdat de markt het laatste jaar 'in beweging is gekomen'. Door de opkomst van onbemande tankstations van aanbieders als Tango, ANWB en Shell-dochter Tinq zijn de prijzen aan de pomp aan het dalen.

De ommezwaai van de NMa komt op het moment dat de autoriteit naarstig op zoek is naar een nieuwe baas. De vorige topman, Anne-Willem Kist, trad in 2002 terug. De NMa lag toen onder vuur vanwege de trage vervolging van frauderende bouwbedrijven.

De NMa wilde de macht van de benzinemaatschappijen breken door de prijssteun aan pompstations te verbieden. In de voorlopige rapportage, in bezit van de Volkskrant, constateert de NMa op basis van vier economische onderzoeken dat een 'bovencompetitief prijsniveau waarschijnlijk' is. De automobilist zou daardoor 2,5 eurocent per liter te veel betalen. Nu stelt de NMa op basis van economisch onderzoek dat dit 'niet voldoende aannemelijk is'.

De kritiek op het oude onderzoek van de NMa was groot. Hoogleraar Roger van den Bergh, die najaar 2002 het vertrouwelijke rapport bestudeerde, meende dat de NMa toewerkte naar een conclusie die al van tevoren vaststond. 'Er is geen duidelijke hiërarchie in het onderzoek, er wordt selectief gebruik gemaakt van economische theorieën en bovendien gebeurt dat onzorgvuldig.'

Shell noemde de voorgestelde maatregelen eerder 'onnodig, ondoelmatig en ongewenst.' De oliemaatschappij vreesde ook voor verschraling van het aanbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden