NMa onderzoekt groot ‘meelkartel'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vermoedt ‘een groot kartel’ in de meelsector en doet daarom onderzoek naar die bedrijfstak. Dat meldde de NMa donderdag.

ANP

Dat zei bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa donderdag bij de presentatie van de jaaragenda.

Eind vorig jaar zijn rapporten opgemaakt tegen een aantal bedrijven die de toezichthouder verdenkt van kartelafspraken. Ook in andere landen, zoals Duitsland, België en Italië, wordt de sector onder de loep genomen.

Zeer schadelijk

‘Als na hoor- en wederhoor van betrokken partijen inderdaad sprake blijkt te zijn van kartelafspraken, dan is dat zeer schadelijk’, aldus Kalbfleisch. ‘Want iedereen eet elke dag brood, pasta of andere meelproducten.’ Als er sprake is van een kartel, dupeert dat volgens Kalbfleisch dan ook alle Nederlanders. ‘Doordat zij geen eerlijke prijs betalen voor hun basisvoedsel.’

Op basis van de vermoedens en tips gaat de toezichthouder ook onderzoek doen naar andere ondernemingen in de verwerkende industrie. Een veelomvattend onderdeel van de economie, dat de grondstoffen produceert voor veel consumentenproducten. Kalbfleisch: ‘Het betreft een beperkt aantal spelers in een homogene markt.’ Volgens hem geeft dat een verhoogd risico op overtredingen die de concurrentie kunnen beperken.

Klassieke kartels

De NMa stelt dat eerdere onderzoeken in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat in de verwerkende industrie ‘klassieke kartels’ te vinden zijn. Ook de Nederlandse toezichthouder heeft in het verleden al kartels in betonproducten en zwembadchloor opgespoord.

Een andere pijler waar de NMa zich het komende jaar op richt, is de vastgoedsector. De toezichthouder ontvangt veel tips en signalen over deze sector en gaat de ontwikkelingen in deze markt ‘nauwlettend observeren’. Door de omvang, de groeiende complexiteit en het gebrek aan transparantie is de vastgoedsector kwetsbaar voor overtredingen. De NMa zegt hiermee aan te sluiten bij initiatieven van de overheid om overtredingen in deze markt harder aan te pakken.

Een graanveld (Colourbox) Beeld
Een graanveld (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden