NMa moet drie boetes intrekken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet door het stof bij drie geruchtmakende verdenkingen. De boetes die de kartelautoriteit heeft uitgedeeld aan het spijkerbroekenmerk G-Star en het belbedrijf Telfort worden geschrapt....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dit heeft de NMa vrijdag bekend gemaakt. De boete voor de fabrikant van G-Star, Secon, was in 2000 de eerste zaak voor de NMa. Na diverse juridische procedures heeft de NMa de boete van tafel gehaald. Volgens de rechter kon de NMa onvoldoende aantonen dat Secon de concurrentie inperkte.

Bij Telfort wist de NMa bij de rechter niet aan te tonen dat het belbedrijf meedeed met een illegaal kartel. De kartelautoriteit had in 2004 de boete voor Telfort al verlaagd van 6 miljoen euro naar 4,4 miljoen euro. De NMa legt zich neer bij het oordeel van de rechter en schrapt de boete.

De NMa loopt het risico in de zaak tegen vier andere telecomaanbieders nog meer boetes te moeten intrekken of te verlagen. De rechter heeft in juli geoordeeld dat naast Telfort ook aanbieder Orange ten onrechte een boete is opgelegd. De rechter acht niet bewezen dat Orange meedeed aan illegale prijsafspraken over mobiele telefoons. Tegen deze uitspraak gaat de NMa in beroep.

De rechter stelt wel dat KPN, Vodafone en T-Mobile illegale afspraken hebben gemaakt. De rechter vindt de overtreding echter minder zwaar dan de NMa en dringt aan op lagere boetes. Tegen deze uitspraak gaat de kartelautoriteit ook in beroep.

Bij de rijwielhandelaren wees de rechter de boetes op enkele onderdelen af. De boetes voor de brancheorganisaties Bovag en NCBRM zijn gehalveerd.

Het is niet de eerste keer dat de NMa bakzeil haalt. Een boete voor de benzineverkoper Texaco werd in 2005 geheel geschrapt.

De NMa zegt dat veel oude zaken zijn aangespannen in een periode dat er nog nauwelijks jurisprudentie was. ‘Het rechtsgebied is nog onontgonnen’, zegt een woordvoerster. ‘Oude zaken uit 2000 komen nu definitief tot een afronding. Van deze uitspraken kunnen we leren en ze geven richting voor toekomstige kwesties.’

Volgens advocaat Pierre Bos van BarentsKrans kunnen veel problemen worden voorkomen als niet de NMa maar de rechter direct een oordeel velt over een kwestie. ‘Je moet je afvragen of de NMa zowel politieagent, officier van justitie als rechter moet zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden