NMa legt bouwsector aanvullende boete op

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt 32 ondernemingen in de sector burgerlijke & utiliteitsbouw (B&U) en twee bedrijven in de sector groenvoorziening boetes op van in totaal 6 miljoen euro. Dat heeft de toezichthouder donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om bedrijven die niet meededen aan de zogenoemde versnelde sanctieprocedure. Eerder dit jaar legde de NMa in totaal 70 miljoen euro aan boetes op aan in totaal 570 bedrijven in de sector B&U en ruim 3 miljoen euro aan bedrijven in de sector groenvoorziening. Deze bedrijven werkten wel mee aan de snellere procedure.

Ook kregen bedrijven in de installatiesector en in de grond-, wegen- en waterbouw (GWW) boetes voor een totaalbedrag van circa 4,5 miljoen euro. De boetes werden opgelegd wegens overtredingen van het kartelverbod. De betrokken bedrijven maakten prijsafspraken voordat werd ingeschreven op bouwprojecten.

Geen boete

Aan dertig bedrijven in de sector B&U wordt geen boete opgelegd omdat de NMa niet kon bewijzen dat ze meededen aan het maken van prijsafspraken. In de sector groenvoorziening blijven om deze reden twee dedrijven buiten schot.

De toezichthouder maakte verder bekend dat het afziet van nader onderzoek naar 18 asfaltproducenten omdat de sector is geherstructureerd en omdat de bedrijven meewerkten aan een 'schoon-schip-operatie' in de bouwsector.

De NMa startte in 2002 een onderzoek naar vermeende afspraken over de prijs van asfalt, de planning, de verdeling van de productie en de (des)investeringen in de betrokken asfaltcentrales.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden