NMa keurt overname A & P niet meteen goed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onthoudt vooralsnog haar goedkeuring aan de overname van de A & P-supermarkten door Aholds halfdochter Schuitema....

ANP

Tot die conclusie komt de NMa na een eerste onderzoek. Voor de overname moet een vergunning worden aangevraagd, bepaalde de NMa woensdag. Die wordt pas verleend als uit nader onderzoek blijkt dat er geen sprake is van een machtspositie.

De Duitse eigenaar Tengelmann zette de 131 A & P-supermarkten vorig jaar in de etalage. Schuitema hapte toe, waarmee het concurrent Laurus (Super de Boer en Edah) de loef afstak.

Schuitema is voor 73 procent eigendom van Ahold (Albert Heijn). Door dat meerderheidsbelang heeft Ahold de zeggenschap over Schuitema. Bovendien is er sprake van sterke 'harmonie in de belangen' van Ahold en Schuitema, vindt de NMa. Redenen voor de kartelpolitie de twee bedrijven in haar analyse als één geheel te beschouwen.

Dat brengt de NMa vervolgens tot de conclusie dat door de overname in een behoorlijk aantal plaatsen of wijken marktaandelen ontstaan van meer dan 40 procent, oplopend tot zelfs 100 procent. De concurrentie heeft in deze gebieden het nakijken.

Volgens Schuitema is er slechts in enkele gebieden sprake van overlappingen tussen zijn eigen C1000 en A & P. Het bedrijf is bereid dat op te lossen. Schuitema vindt ook dat de NMa niet alleen mag kijken naar de markt voor supermarkten maar naar de totale markt voor eten en drinken. Want supermarkten concurreren ook met speciaalzaken en horeca, aldus het bedrijf in een reactie.

Schuitema stelt verder dat Albert Heijn en C1000 elkaars grootste concurrenten zijn. De financiële deelneming van Ahold in Schuitema doet daar niets aan af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden