NMa: geen sprake van ‘Mojopolie'

De grootste concertorganisator van Nederland, Mojo Concerts, overschrijdt geen concurrentieregels. De NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, is na twee jaar onderzoek tot de conclusie gekomen dat er geen sprake is van een zogeheten ‘Mojopolie’...

Van onze verslaggever

Klachten van andere organisaties waren de aanleiding voor het onderzoek. Mojo zou bands en acts wegkapen, en artiesten onder druk zetten alleen onder contract van Mojo een concert in Nederland te geven.

Voor overtredingen heeft de NMa, na onderzoek van computerbestanden en na gesprekken met Mojo-medewerkers, echter geen bewijs gevonden. Wel bleken in een aantal contracten tussen Mojo en accommodaties, zoals het Gelredome of de Amsterdam ArenA, exclusiviteitsclausules te staan. Die contracten zijn aangepast, waardoor ook andere organisatoren van evenementen toegang krijgen tot die locaties.

Ook het onderzoek van de NMa naar mogelijke overtredingen van ticketorganisaties Ticket Service en Ticketbox wordt stopgezet. De NMa verwacht dat nu meer bedrijven gaan toetreden tot de concert- en ticketbranche. ‘Slapen voor een verkooppunt om een concertkaartje te bemachtigen zou binnenkort wel eens vaker onnodig kunnen worden’, zegt René Jansen van de Raad van Bestuur van de NMa. ‘Bijvoorbeeld omdat het mogelijk wordt om op nieuwe manieren, denk aan e-ticketing, aan kaartjes te komen.’

De NMa deed in februari 2004 een inval in het kantoor van Mojo in Delft. Het bedrijf organiseert van daar uit festivals als North Sea Jazz en Lowlands en concerten van artiesten als de Rolling Stones, Robbie Williams en Madonna.

Mojo Concerts bestaat sinds 1968 en is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor 95 procent van alle Engelstalige popconcerten in Nederland. Per jaar organiseert het bedrijf ongeveer tweehonderd concerten in Nederland. Inmiddels heeft het internationale entertainmentbedrijf Clear Channel Mojo overgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden