NMa geeft naam tipgever prijs

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in strijd met afspraken de identiteit van een klokkenluider in de bouwfraude prijsgegeven. Ondanks de beloofde vertrouwelijkheid....

Dit blijkt uit documenten waarover de Volkskrant beschikt. De klokkenluider, een voormalig medewerker van een beursgenoteerd bouwbedrijf, is door de ongewenste informatieoverdracht verdachte geworden in de bouwfraude-zaak. De man zegt zich door deze gang van zaken niet langer veilig te voelen en is verontwaardigd over de wijze waarop de NMa met klokkenluiders omgaat.

Zijn informatie heeft inmiddels wel geleid tot een onderzoek van de NMa en een flinke boete voor een aantal bedrijven dat zich schuldig heeft gemaakt aan illegale prijsafspraken. Het OM wil niet aangeven of zijn verklaring heeft geleid tot vervolging.

De manier waarop de NMa met het overdragen van belastende informatie moet omgaan, is actueel omdat grote bouwbedrijven worden gemaand schaduwboekhoudingen bij de kartelwaakhond in te leveren. De door de ministers Brinkhorst en Donner beloofde geheimhoudingsplicht van de NMa zou ertoe leiden dat de gegevens van grote bedrijven niet kunnen worden doorgespeeld naar het OM. Een deel van de Tweede Kamer vindt dit onacceptabel.

De NMa bestrijdt dat zij met het doorspelen van gegevens over de klokkenluider in strijd met de afspraken heeft gehandeld. Volgens de NMa was in dit geval 'geen anonimiteit' gegarandeerd, hetgeen de tipgever zelf ten zeerste bestrijdt. Ook meent de NMa dat 'een tipgever niet altijd op de hoogte kan worden gesteld van doorgifte van zijn informatie'.

Al geruime tijd ijvert Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie bouwfraude, voor betere bescherming van klokkenluiders.

Opsporingsambtenaren van de NMa hadden de man voorafgaand aan de gesprekken duidelijk gemaakt dat hij 'buiten beeld' zou blijven en dat 'alles absoluut vertrouwelijk' zou zijn. Ook in een door deze kartelrechercheurs opgesteld verslag van het gesprek waarover de Volkskrant beschikt, staat dat de voor bouwbedrijven belastende informatie 'niet naar hem herleidbaar zou zijn'. Uit de stukken blijkt niet dat de NMa-rechercheurs de klokkenluider hebben gewezen op de risico's van een strafrechtelijke vervolging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden