Nijpels weg na ondervraging AFM

Dat de oud-DSB-commissaris zich vrijdag opnieuw moest melden bij toezichthouder AFM, is een mogelijke aanleiding van zijn vertrek bij ABP.

Met het vertrek van VVD’er Ed Nijpels als voorzitter van het pensioenfonds ABP is het eerste slachtoffer bekend van de reeks onderzoeken die de afgetreden minister Bos van Financiën in oktober 2009 lanceerde naar de val van DSB Bank. Nijpels is als voormalige commissaris van de bank van Dirk Scheringa verhoudingsgewijs slechts een kleine speler in het geheel. Voor bestuurders als Gerrit Zalm (ABN Amro), Nout Wellink (De Nederlandsche Bank) en Bos zelf zijn de belangen veel groter.

Over de precieze reden van het vertrek van Nijpels is weinig bekend. Officieel houdt zijn vertrek verband met de lange duur van de onderzoeken, waardoor zijn functioneren bij het ABP in het gedrang komt, schreef hij vrijdagavond. Maar met dit argument zouden de andere betrokkenen al veel eerder in de knel zijn gekomen. De taak van Zalm bij ABN Amro is bijvoorbeeld veel gewichtiger dan de taak van Nijpels.

Nijpels zal waarschijnlijk nog andere overwegingen hebben gehad. Volgens bronnen rond het onderzoek moest Nijpels zich vrijdag voor een extra ondervraging melden bij de onderzoekers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Nijpels is tot nog toe de enige oud-commissaris van DSB die recent een nieuw gesprek moest voeren. De andere commissarissen van DSB zijn in november en december gehoord en wachten sindsdien op de uitkomst van het onderzoek dat De Nederlandsche Bank en de AFM naar hun positie doet.

Nog op dezelfde dag dat Nijpels een extra gesprek bij de AFM voerde, stuurde hij ’s avonds een brief dat zijn functioneren bij ABP onhoudbaar was geworden. Over de inhoud van de gesprekken met Nijpels is weinig bekend. Wel lekten eerder dit jaar enkele belastende brieven over hem uit. Als commissaris van DSB zouden Nijpels en zijn collega’s veel te afwachtend zijn geweest, schreef directeur Henk Brouwer van DNB in juni 2009. Ook waren ze erg afwachtend toen Dirk Scheringa op eigen houtje de nieuwe financiële directeur Frank de Grave de laan uitstuurde.

In uitgelekte bestuursnotulen van DSB stond verder dat Nijpels, die ook commissaris was bij de TROS, gevraagd werd te bemiddelen in de ruzie waarin DSB met het TROS-programma Radar was verzeild geraakt. Dit tv-programma nam de koopsompolissen van DSB onder vuur. Of Nijpels daadwerkelijk de TROS gebeld heeft, is onduidelijk, maar het is ongetwijfeld een onderzoeksvraag die AFM en DNB zich gesteld hebben.

Hoewel DNB geen commentaar geeft op de affaire-Nijpels, is de verwachting dat het onderzoek naar de rol van Nijpels ook na zijn vertrek afgerond zal worden. Mocht er een negatief oordeel uit voortvloeien, dan heeft dat ook implicaties voor DNB. Zij verleende immers nog in het najaar van 2009 een verklaring van geen bezwaar toen Nijpels aantrad bij het ABP. Als nu zou blijken dat hij eigenlijk ongeschikt is voor die positie, zijn er ook vragen te stellen bij de controle die DNB destijds heeft verricht.

Voor Gerrit Zalm hoeft het onderzoek naar Nijpels geen consequenties te hebben. Hij was al vertrokken bij DSB toen de kritische brief van DNB werd verzonden. Bovendien had hij een heel andere rol en heeft hij – hoewel er ook kritiek is op zijn functioneren – een aantal stappen gezet om de positie van DSB te verbeteren.

Misschien krijgt Zalm eind deze week al helderheid over zijn positie. De eerste van zeven onderzoeken naar voormalige bestuurders is immers al afgerond en ligt nu ter verificatie bij onderzoeker Scheltema.

Betrokkenen vermoeden dat dit het onderzoek naar Zalm betreft. Scheltema zal deze week laten weten of dit onderzoek naar behoren is uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden