Nijpels faalde als DSB-commissaris

De Nederlandsche Bank zeer kritisch over raad van commissarissen DSB Bank...

Amsterdam De VVD’ers Ed Nijpels en Robin Linschoten hebben als commissaris van DSB Bank grote steken laten vallen. Dat blijkt uit een brief waarin De Nederlandsche Bank (DNB) zware kritiek uitoefent op het functioneren van de raad van commissarissen. RTL Z publiceerde woensdag passages uit de brief op zijn website.

Het uitlekken van de brief brengt Nijpels in een lastig parket. De bestuursvoorzitter van het ambtenarenpensioenfonds ABP heeft verklaard op te zullen stappen als uit onderzoek naar zijn DSB-verleden ‘feiten’ blijken die zijn functioneren als voorzitter belemmeren. De brief die DNB-directeur Henk Brouwer op 19 juni 2009 aan de bestuursleden en commissarissen van DSB Bank verstuurde, impliceert dat die feiten er zijn.

DNB verwijt de raad van commissarissen in de brief dat hij passief blijft, terwijl DSB Bank al sinds eind 2007 onder verscherpt toezicht staat. Bij de raad ontbreekt elk gevoel van urgentie om de situatie bij de bank te verbeteren, aldus DNB. De toezichthouder is evenmin te spreken over de wijze waarop de commissarissen zijn omgegaan met het ontslag van financieel directeur De Grave.

Uit notulen van een bestuursvergadering van 15 mei 2009, ook in het bezit van RTL Z, rijst het beeld op dat de raad van commissarissen Scheringa bij het ontslag van De Grave geen strobreed in de weg legde. Volgens DNB hadden de commissarissen alleen na zorgvuldig hoor en wederhoor mogen instemmen met het ontslag van een bestuurslid. De commissarissen waren volgens DNB ook al te weinig betrokken geweest bij de selectie van De Grave voor de functie van financieel directeur.

Nijpels was commissaris bij DSB Bank van juli 2004 tot oktober 2009. Linschoten verruilde zijn commissariaat in juli 2009 voor de functie van hoofd risicomanager in de raad van bestuur van DSB Bank. Die positie bekleedde hij tot de bank failliet ging.

DNB en AFM hebben onderzoek gedaan naar het functioneren bij DSB Bank van Nijpels, Linschoten, De Grave en De Graves voorganger Gerrit Zalm. Het onderzoek ligt nu bij de jurist Michiel Scheltema, die er een onafhankelijk oordeel over moet geven voordat de resultaten naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

De notulen van de bestuursvergadering waarin het ontslag van De Grave werd besproken, bevatten een paar saillante details. Zo is daarin te lezen dat Scheringa De Grave op de allerlaatste dag van zijn proeftijd (14 mei) de wacht aanzegde. De Grave was onaangenaam verrast, want niet op de hoogte van het bestaan van een proeftijd. Daar had hij in zijn contract overheen gelezen, zegt hij tegen commissaris Fon Koemans.

Scheringa lichtte de commissarissen de avond van tevoren, 13 mei, via een ‘belrondje’ in over het aanstaande ontslag van De Grave. Uit niets blijkt dat zij zich tegen dat besluit hebben verzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden