Nijmegen stopt met anoniem solliciteren omdat effect vaag is

Nijmegen stopt met anoniem solliciteren. De gemeente vindt het effect te klein en te onzeker om met het middel door te gaan....

Een jaar lang heeft Nijmegen geëxperimenteerd met het weglakken van namen, geboorteplaatsen, nationaliteit, land van herkomst en e-mailadres in de brieven van sollicitanten. Dit anonimiseren zou allochtonen een betere kans geven op een baan, was het idee van oud-burgemeester Guusje Ter Horst. Zij wilde de methode in Nijmegen invoeren. De gemeenteraad floot haar echter terug en besloot tot een proef van een half jaar.

Tijdens het experiment werden de brieven bij de helft van de gemeentelijke diensten weggelakt. Bij de diensten waar geen gegevens waren weggelakt werden minder allochtone (9 procent) dan autochtone (16 procent) sollicitanten uitgenodigd voor het eerste gesprek. Bij de diensten met de weggelakte gegevens werden evenveel allochtonen als autochtonen uitgenodigd (10 procent).

De gemeente Nijmegen durfde het niet aan dit verschil te duiden. Het zou toeval kunnen zijn, of een onbewuste voorkeur voor briefstijlen. Misschien waren leidinggevenden alerter door het experiment.

Daarom werd besloten tot een tweede meting. Die maakte duidelijk dat het bij de ene helft van gemeentelijke diensten niet uitmaakt of de namen van allochtonen wordt weggelakt en bij de andere helft wel.

Het kan zijn, aldus de onderzoekers, dat de publiciteit na de eerste meting effect heeft gehad op de tweede. Er werd volgens Kunst veel over gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.