Nijmeegse slachterij moet 21 miljoen euro verantwoorden

De Nijmeegse slachterij Hilckmann moet aan de gemeente duidelijk maken waar de 21 miljoen euro is gebleven die zij in 2015 van de gemeente heeft gekregen om te kunnen verhuizen. Als Hickmann daarover geen helderheid kan verschaffen, kan een dwangsom worden opgelegd van 50 duizend euro per dag.

Redactie
Slachthuis Hilckmann aan de Waalhaven in Nijmegen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Slachthuis Hilckmann aan de Waalhaven in Nijmegen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat heeft de kortgedingrechter in Arnhem donderdag bepaald in het hoog oplopende conflict tussen Hilckmann en de gemeente Nijmegen. De gemeente zegt zich 'belazerd' te voelen door het inmiddels opgeheven slachthuis, Hickmann verwijt de gemeente een 'mediahetze' te voeren.

De gemeente trok vorig jaar de beurs om op de plaats waar Hilckmann was gevestigd woningbouw mogelijk te maken. In juli 2015 kreeg de slachterij een voorschot van 21 miljoen euro om een bedrijfsverhuizing naar Brabant mogelijk te maken. De voorwaarde was dat de werkgelegenheid (350 werknemers) intact bleef.

In februari van dit jaar besloot Hilckmann evenwel de bedrijfsactiviteiten te staken. Het bedrijf draaide al jaren met verlies en het uitblijven van een Chinese exportvergunning was volgens de bedrijfsleiding de nekslag. Het bedrijf sloot de poorten, maar had inmiddels wel 21 miljoen euro geïncasseerd.

Contractbreuk

Volgens de gemeente heeft het bedrijf informatie achtergehouden over problemen met de financiering van nieuwbouw. Volgens Hilckmann is de 21 miljoen euro betaald voor de opstallen en is er geen sprake van enige vorm van contractbreuk.

De gemeente eist nu bijna 1,4 miljoen euro terug wegens contractbreuk en probeert met een bodemprocedure nog eens minimaal 7,5 miljoen euro terug te vorderen. De rechter bepaalde in het kort geding dat Hilckmann hoe dan ook inzicht moet geven in wat er met de 21 miljoen euro is gebeurd.

Uit documenten bleek eerder al dat bijna de helft van het bedrag gebruikt is om een hypotheek en een lening bij de bank af te lossen. De gemeente zegt dat Hilckmann met de rest van het geld verliezen heeft afgedekt.

Wat gebeurde er met de 21 miljoen van Nijmegen?

'Het kan niet zo zijn dat wij straks het geld in één keer overmaken en men bij wijze van spreken vervolgens met dat geld naar de Canarische eilanden gaat.' Achteraf krijgt deze uitspraak van de Nijmeegse SP-wethouder Bert Velthuis, gedaan tijdens een besloten vergadering over de uitkoop van slachterij Hilckmann, bijna profetische waarde. Want dat is precies wat er nu lijkt te gebeuren. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden