NightSwapping, nog beter dan Airbnb?

Ontvang logés en ontvang tegoed

Ontvang logés en bouw daarmee tegoed op om zelf te logeren. NightSwapping combineert de voordelen van huizenruil en Airbnb. Een puntensysteem voorkomt ongelijke deals.

Noorwegen.

Op het eerste gezicht lijkt het de zoveelste Airbnb-kloon. Dezelfde sfeervolle kiekjes van Lissabon in fotogeniek schemerlicht, dezelfde smaakvol ingerichte appartementen in Montmartre inclusief dolenthousiaste hosts die hun stulpjes in gebrekkig Engels aanprijzen. Toch is NightSwapping volgens oprichter Serge Duriavig totaal anders. 'Bij ons staat delen écht centraal.'

NightSwapping, de nieuwste aanwas in de rap groeiende deeleconomiefamilie, is een combinatie van ouderwets huizenruilen en Airbnb. Gebruikers kunnen toeristen een nachtje in hun huis laten logeren. In ruil daarvoor mogen ze gratis een nacht bij een ander lid verblijven. Wie zelf geen geschikte woning heeft, kan een overnachting kopen: prijzen variëren tussen de 7 en 49 euro per nacht. Gebruikers verdienen er, behalve tegoed voor toekomstige logeerpartijen, niets aan.

Oprichter Duriavig liet zich inspireren door huizenruilsites als HomeExchange. 'Ik was er meteen van overtuigd dat dit de nieuwe manier van reizen is. Het is gratis, authentiek en je hebt het comfort van een echte woning.' Maar er zijn ook nadelen: voor een gunstige huizenruil moet je zelf ook een fijn optrekje tot je beschikking hebben. Daarbij is het logistiek ingewikkeld: ruilers moet maar net tegelijkertijd op vakantie willen. Dat kon beter, vond Duriavig.

Engeland.
Italië.

Kabouterformaat

De Fransman lanceerde eind 2013 zijn eigen platform. Vergeleken met Airbnb is NightSwapping nog van kabouterformaat, maar de start-up timmert hard aan de weg. In een jaar tijd vertienvoudigde het aantal gebruikers. De site heeft nu 110 duizend leden in meer dan 160 landen. In Nederland zijn dat er 4.000. Sinds deze zomer bestaat er ook een Nederlandstalige editie van de website. Echt storm loopt het hier nog niet: van de 4.000 leden hebben slechts 200 daadwerkelijk hun huis op de site gezet.

Inmiddels heeft Duriavig behalve een kantoor in Lyon ook een vestiging in Londen en twintig medewerkers in dienst. 'Vorig jaar hebben we 2 miljoen euro aan investeringen binnengehaald, dit jaar wil ik nog 5 miljoen ophalen.' NightSwapping verdient aan de betaalde overnachtingen en aan de ruildienst, waarbij voor elke ruil 9,90 euro reserveringskosten worden berekend.

Helemaal gratis is de huizenruil dus niet. 'Maar de leden verdienen onderling niet aan elkaar. Ze delen hun woning en vaak ook een maaltijd.' Dat is volgens Duriavig meteen ook het grootste verschil met concurrent Airbnb, die door bewoners en huisjesmelkers naar hartelust wordt gebruikt als extra inkomstenbron. 'Bij Airbnb verdienen gebruikers wel geld aan elkaar. Er komt geen delen meer bij kijken, het enige wat nog wordt gedeeld zijn de huissleutels.'

Polen
Spanje.

Pieter van de Glind van ShareNL, kennisnetwerkplatform voor de deeleconomie, verwacht dat NightSwapping ook minder overlast veroorzaakt bij omwonenden. Op Airbnb loont het de moeite om een pand structureel aan toeristen te verhuren. 'Gebruikers van NightSwapping bouwen alleen tegoed op voor overnachtingen. Tenzij je spaart voor een sabbatical, heb je er daar al snel genoeg van.'

Van de Glind ziet aan de lopende band nieuwe Airbnb look-a-likes verschijnen. Zo bestaat er al een versie voor homo's (Misterbnb) en een luxe-variant: Onefinestay. 'En er komen er ongetwijfeld nog veel meer. Het interessante aan NightSwapping is dat geld een minder grote rol speelt en dat er echt wordt geruild.'

Dat ruilen moet welk eerlijk gebeuren, vindt Duriavig. Om te voorkomen dat een nacht in een studentenhok in Diemen gelijk staat aan een loft hartje Manhattan, heeft NightSwapping een classificatiesysteem. Met behulp van een algoritme wordt bepaald hoeveel een woning waard is op een schaal van een tot zeven punten. Die student uit Diemen moet met andere woorden zeven keer toeristen over de vloer hebben om zich één nachtje Fifth Avenue te kunnen veroorloven.

Sinds juli werkt het Franse platform samen met verzekeraar Allianz en zijn zowel de huizen als de reizigers gratis verzekerd.

Duitsland.
Zwitserland.
Portugal.
Griekenland.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.