Nigeria krijgt door Abacha geroofd geld terug

Zwitserland gaat 493 miljoen dollar teruggeven aan Nigeria. Het is geld dat ontvreemd was door wijlen dictator Sani Abacha en zijn erfgenamen....

Bloomberg

De som geld zal worden overgemaakt naar de Bank for International Settlements (BIS) in Basel, tenzij de advocaten van de erfgenamen van Abacha in beroep gaan bij het Zwitserse Hooggerechtshof. Daarvoor hebben ze een maand de tijd. Eerder betaalde Zwitserland al tweehonderd miljoen dollar aan Nigeria. Het was het eerste land dat tegoeden blokkeerde.

Volgens de Zwitserse advocaat Enrico Monfrini, die optrad voor Nigeria, lijdt het geen twijfel dat de erfgenamen in beroep gaan. 'Dat hebben ze gedaan tegen elke beslissing die hierover werd genomen en in alle landen waar dit soort tegoeden zijn bevroren.'

Abacha wordt ervan beschuldigd drie tot vier miljard dollar te hebben verduisterd tijdens de vijf jaar - tot 1998, toen hij overleed - dat hij aan de macht was. Hij 'beroofde' onder meer de centrale bank van Nigeria. Meer dan de helft van dat geld zou naar buitenlandse banken zijn overgemaakt. Nigeria denkt dat in Zwitserland maar een deel aanwezig is. Het heeft hulp gevraagd aan de overheden in Luxemburg, Liechtenstein, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten om de rest van het geld te achterhalen.

Advocaat Monfrini verwacht dat de Zwitserse beslissing gevolgd zal worden door Liechtenstein en Luxemburg, waar volgens hem ongeveer voor 550 miljoen dollar aan Abacha-fondsen bevroren is.

Volgens de Zwitserse krant Le Temps hebben zestig bankiers meegewerkt aan het onderzoek naar het Abacha-geld. Verwacht wordt dat de affaire gevolgen krijgt voor de regelgeving. Banken zullen aan meer verplichtingen moeten gaan voldoen om te voorkomen dat het geld op hun rekeningen afkomstig is van criminele activiteiten, of dat het daar staat om witgewassen te worden.

Witwaspraktijken houden in Zwitserland de gemoederen bezig sinds 1998, toen beperkende regelgeving werd uitgebreid naar effectenhandelaren, financieringsmaatschappijen, trustmaatschappijen en advocaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden