Nieuwkomers in energiebranche mijden vrije gasmarkt

Jonge energiebedrijven tonen nauwelijks interesse in de vrije gasmarkt. Slechts vijf nieuwkomers hebben een vergunning aangevraagd om vanaf 1 juli gas aan consumenten te verkopen....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

'Het loopt niet echt storm', zegt een woordvoerder van Gasunie. 'Bij de vrije gasmarkt ligt de nadruk echt op keuzevrijheid. De gasmarges zijn mede door Brusselse regels niet groot.'

De magere belangstelling voor de gasmarkt staat in schril contrast met het enthousiasme over de vrije markt voor groene stroom. Tientallen bedrijven doken bij de liberalisering in 2001 op de verkoop van duurzame elektriciteit. Deze bedrijven mogen vanaf 1 juli ook gewone stroom en gas aan consumenten verkopen.

Onder de afhakers voor de vrije gasmarkt behoren onder meer Echte Energie, de Energiestunter, Energielevering en Evolta. Ook grote ondernemingen als het Belgische Electrabel en energiebedrijf Shell hebben geen vergunning aangevraagd bij DTe.

'De risico's zijn te hoog en de marges te gering', verklaart directeur Jeroen Tomassen van Energiestunter. 'De gasmarkt is niet zo vrij als die zou moeten zijn. Alle nieuwkomers moeten hun gas inkopen bij Gasunie. Het prijsvoordeel is niet spectaculair. Bovendien moet een bedrijf hoge boetes betalen als vraag en aanbod van gas niet in evenwicht zijn.'

Zonder steun van een grote onderneming is de gasmarkt lastig te betreden. Van de vijf nieuwkomers op de markt heeft alleen Energiebedrijf.com en diens dochter Durion geen relatie met een energiereus. Dat bedrijf heeft als enige contact gezocht met Gasunie.

Andere nieuwkomers - Energiedirect (een dochter van Essent), MKB Energie (een dochter van Eneco), Greenchoice (geliëerd aan Cogas) en D-Gas (een dochter van het Duitse Eon) - kunnen makkelijker gas inkopen. Gevestigde energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco hebben wel een vergunning aangevraagd.

Een doorsnee consument betaalt jaarlijks ruim achthonderd euro voor zijn gas. Zo'n 35 procent van dit bedrag gaat op aan belastingen (eco-tax en BTW), 15 procent is nodig om het transport te betralen en 50 procent is voor het gas zelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden