Nieuwe voordracht Duitsland voor IMF

Duitsland draagt vrijwel zeker Horst Köhler voor als nieuwe kandidaat voor opvolging van Michel Camdessus als topman bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF)....

Van onze verslaggeefster

Zijn kandidatuur werd bekend nadat Caio Koch-Weser zich definitief had teruggetrokken uit de strijd om het IMF-leiderschap. Het is nog onduidelijk of ook de Verenigde Staten de nieuwe Duitse kandidaat steunen.

Larry Summers, de Amerikaanse minister van Financiën, zei gisteravond slechts dat de nieuwe kandidaat de wereldwijde steun van alle partijen moet hebben. Hij zei niets over Koch-Weser en Köhler. Köhler verklaarde dat hij zich kandidaat stelt voor de IMF-positie als 'een meerderheid van de regeringen' hem steunt.

Bondskanselier Schröder zocht het afgelopen weekeinde krampachtig naar een nieuwe Duitse kandidaat, toen duidelijk werd dat de Verenigde Staten volhardden in hun verzet tegen de benoeming van Koch- Weser. Schröder overlegde intensief met het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie. Uiteindelijk kwam hij uit bij de christen-democraat Köhler. In eigen SPD-gelederen kon de bondskanselier geen geschikte kandidaat vinden.

Diplomaten verwachten dat de benoeming van Köhler tot IMF- topman in de komende weken zonder verdere problemen kan plaatsvinden. 'Om een nieuwe blunder te voorkomen zal Schröder zich bij de moeilijkste landen hebben verzekerd van steun voordat de naam van Köhler naar buiten kwam,' aldus een diplomaat.

Vanuit Praag herhaalde minister van Buitenlandse Zaken Albright het Amerikaanse standpunt dat haar land iedere sterke Europese kandidaat zal steunen, al wilde ze verder niet op de zaak ingaan. Het ministerie van Financiën verwacht geen problemen van Nederlandse zijde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden