Nieuwe topman moet Fortis Europees maken

Fortis gaat op zoek naar een nieuwe topman, waarmee het concern aantrekkelijker moet worden in de verwachte Europese fusiegolf. De huidige voorzitters H....

Van onze verslaggever

De benoeming van een nieuwe CEO maakt een eind aan de Belgisch-Nederlandse pariteit (de bestuursposten zijn gelijk verdeeld over Belgen en Nederlanders) bij Fortis. Die dubbele structuur is lastig in de steeds snellere en internationalere zakenwereld. De nieuwe baas moet ook met frisse blik door het brede scala activiteiten van Fortis gaan, omdat de grote financiële concerns zich meer moeten gaan specialiseren.

Op het moment dat Bartelds (Nederlander, 53) en Lippens (Belg, 56) een CEO gevonden hebben, worden ze zelf fulltime non-executive voorzitters. Ze blijven in die functie leiding geven aan Fortis. De nieuwe CEO gaat het Executive Committee leiden, dat de operationele leiding krijgt.

Wie er straks in de praktijk echt de baas wordt bij Fortis, werd donderdag niet duidelijk. Volgens Bartelds is de nieuwe structuur in Angelsaksische landen normaal en verandert er weinig. De besluiten worden volgens de Fortis-baas nu én straks genomen door overleg in de raad van bestuur - waarin bij Fortis zowel het management als commissarissen zitten.

De bankverzekeraar heeft nog geen profielschets gemaakt, maar duidelijk is dat de zoektocht niet eenvoudig wordt. Zo wordt de nieuwe baas straks geconfronteerd met de twee oude voorzitters. Bovendien is Fortis nog steeds bezig met de integratie. Die loopt volgens het concern volgens plan, op een reeks opgestapte MeesPierson-bankiers na, maar gevoeligheden zijn er altijd.

Bartelds liet donderdag dan ook in het midden of de nieuwe baas een Belg of een Nederlander wordt. 'We worden een Europees bedrijf in plaats van Belgisch-Nederlands. Maar welke nationaliteit het wordt, zullen we wel zien.' De nieuwe man mag zelf beslissen of zijn standplaats Brussel of Utrecht wordt. Ook is nog niet besloten of er intern of extern geworven wordt. Het ligt echter voor de hand dat een geschikte interne kandidaat al gevonden is.

Fortis wil haast maken met de benoeming. Onder meer bij Reed Elsevier liep de zoektocht naar een CEO uit op een drama. De uitgever - ook met twee nationaliteiten (Brits-Nederlands) en voormalig baas Vinken als president-commissaris - kon pas na een jaar succes melden. Daarvóór was Vinken al boos opgestapt. Volgens bestuurder H. Hielkema wilde Fortis niet wachten met de bekendmaking, al was het maar omdat het koersgevoelige informatie is. Hielkema denkt dat de huidige structuur nadelig is voor de beurskoers.

Fortis wil, onder meer met de CEO, 'pro-actief' omgaan met de verwachte fusieslag. 'Als de muziek stopt, willen we bij een stoel staan,' aldus Bartelds. Een lijstje met gelijkwaardige, mogelijke partners in Europa is al gemaakt, maar ligt nog in de kast. De nieuwe baas moet het liefst ook wat in de ICT zitten. Fortis is namelijk ook 'heel alert' op allianties met bedrijven in die sector.

De oorlogskas is vorig jaar verder gevuld, zodat er op weg naar een Europese financiële grootmacht nog één hobbel is: Fortis heeft nog een Belgische en Nederlandse moeder en twee noteringen voor het aandeel: Fortis (B) en Fortis (NL). Volgens Hielkema is Euronext - de beurzenfusie van Amsterdam, Brussel en Parijs - een mooi moment om ook dat laatste vlekje weg te werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden