Nieuwe topman bij US Foodservice

Aholddochter US Foodservice heeft een nieuwe topman. Lawrence Benjamin (48) gaat het concern vanaf 1 november leiden. US Foodservice kwam eind februari in opspraak omdat er op grote schaal bleek te zijn gefraudeerd....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Benjamin is afkomstig van Nutrasweet, een Amerikaanse fabrikant van zoetstoffen. Hij heeft daar nog geen jaar gewerkt. Daarvoor werkte hij voor de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Oak Hill Capital Management en Roark Capital Group. Voor Oak Hill knapte Benjamin bedrijven op om ze geschikt te maken voor de verkoop.

De afgelopen tien jaar leidde hij drie noodlijdende bedrijven, in omzet variërend tussen 300 miljoen en 2 miljard dollar. Om de bedrijven gezond te krijgen, kocht en verkocht Benjamin twaalf bedrijven met een totale waarde van 2,5 miljard. Voordat hij bedrijvendokter werd, bekleedde hij meerdere functies bij Kraft Foods.

Ahold-topman Anders Moberg is zeer verheugd met de benoeming van Benjamin. 'Hij heeft een uitstekende reputatie om bedrijven die in crisis zijn, om te zetten en opnieuw op te bouwen en hij heeft met succes belangrijke herstelprocessen aangestuurd.'

Benjamin krijgt 24 maanden om US Foodservice op te knappen. Daarna wil Ahold het bedrijf verkopen. Moberg wil zich weer helemaal concentreren op supermarkten. US Foodservice is een cateraar, die levert aan restaurants en bedrijfskantines.

Een zevenkoppige Raad van Advies gaat controleren of Benjamin zijn werk goed doet. Ze zal vooral letten op de maatregelen die hij neemt om boekhoudfraude in de toekomst te voorkomen. De raad bestaat uit vier bestuursleden (Moberg, financieel directeur Hannu Ryöppönen, Peter Wakkie en Bill Grize), één commissaris (Bob Tobin) en twee externe deskundigen.

Nadat het boekhoudschandaal in volle omvang duidelijk werd, trad een deel van het bestuur direct af. Bestuursvoorszitter Jim Miller bleef nog tot mei aan. Toen maakte hij plaats voor interimbestuurder Bob Tobin. Tobin blijft nog even aan, totdat Benjamin zijn strategie heeft bepaald en zijn nieuwe bestuur compleet heeft.

Bij US Foodservice werd de afgelopen drie jaar voor in totaal 880 miljoen dollar gefraudeerd. Het bedrijf krikte de winst op door inkoopkortingen in de boeken op te nemen die nooit waren gegeven. Hierdoor schatte Ahold de waarde van het bedrijf stelselmatig te hoog in. Bij de presentatie van de jaarcijfers maakte Ahold al bekend dat het 2,7 miljard euro moet afboeken op de voor US Foodservice betaalde goodwill. In de Nederlandse cijfers kwam dit bedag niet terug. Het staat echter wel in de cijfers die vandaag bij de Amerikaanse toezichthouder SEC worden gedeponeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden