Nieuwe tegenslag voor Noordpoolboringen Shell

Shells nieuwste poging om olieboringen uit te voeren op de Noordpool heeft nu al averij opgelopen. De 'Fennica', een van de ijsbrekers waarmee Shell de missie wil uitvoeren, heeft een gat in de ballasttank en is teruggekeerd naar de haven in Alaska.

redactie
Greenpeace-activisten protesteren tegen Shells boorplannen op de Noordpool. Beeld reuters
Greenpeace-activisten protesteren tegen Shells boorplannen op de Noordpool.Beeld reuters

Dat heeft het energieconcern dinsdagavond bekendgemaakt. De systemen aan boord van het schip waarschuwden dat het water maakte, waarna de bemanning een scheur van bijna 1 meter lang en ruim 1 centimeter breed ontdekte. Het is nog onduidelijk hoe de schade is ontstaan.

Het bedrijf, dat maar zeer beperkt de tijd heeft om te boren in de poolwateren, verwacht vooralsnog niet dat het programma vertraging oploopt. Shell kan pas uitsluitsel geven als de omvang van de reparaties in kaart is gebracht.

Shell wil deze zomer en volgend jaar boringen uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska, nu het daarvoor de voorlopige goedkeuring binnen heeft van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens het bedrijf zijn die boringen van cruciaal belang voor de toekomst van de oliewinning bij Alaska, omdat alleen een grote vondst de investeringen rechtvaardigt die nodig zijn om met de productie te beginnen.

'Verzet tegen oliewinning werkt wel'

De Greenpeace-acties tegen Shells boringen lijken mislukt, maar de milieuorganisatie houdt moed. Lees hier het interview van Jeroen Trommelen met Greenpeace-klimaatcampagneleider Faiza Oulahsen.

Een Shell-boorplatform vertrekt vanaf de Amerikaanse kust. Beeld ap
Een Shell-boorplatform vertrekt vanaf de Amerikaanse kust.Beeld ap

Kritiek

Milieuorganisaties hebben zware kritiek op de plannen van Shell in het poolgebied, waar volgens het bedrijf een groot deel van 's werelds onontgonnen olie- en gasvoorraden te vinden zijn. Twee weken geleden gingen honderden activisten in boten de Elliott Bay op, nabij de Amerikaanse stad Seattle, vanwaar een eerste olieboorplatform naar Alaska zal vertrekken. Volgens de oliemaatschappij zelf zijn de voorraden op de Noordpool nodig om verzekerd te zijn van energievoorziening in de toekomst.

De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, ging gepaard met veel problemen. Zo liep een van de boorschepen zware schade op nadat het op drift was geraakt en vast was gelopen op een eiland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden