Nieuwe tegenslag Dow Terneuzen

De Nederlandse vestiging van het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft opnieuw te maken met tegenslag. Doordat de vorming van een grote gezamenlijke onderneming van het concern met een petrochemiebedrijf uit Koeweit niet doorgaat, is de toekomst van zo'n driehonderd banen in Terneuzen onzeker geworden....

ANP

Dow Chemical werd zondag plotseling geconfronteerd met een annulering van het contract door de Koeweitse overheid. Samen zouden beide partijen een bedrijf voor basischemicaliën beginnen: K-Dow Petrochemicals. De overeenkomst stuitte op verzet van Koeweitse politici, omdat er bij het afsluiten van het contract te weinig rekening was gehouden met de neergang van de economie.

Voorbereidingen
Bij de vestiging in Terneuzen, waar 2.150 mensen werken, waren de voorbereidingen voor de gezamenlijke onderneming al in volle gang. In totaal zouden begin volgend jaar driehonderd banen naar het nieuwe bedrijf worden overgeheveld, zei een woordvoerder maandag. Dow Benelux verwacht de komende weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van de betrokken werknemers. Volgens de woordvoerder zullen de betrokken werknemers in dienst van Dow Chemical blijven.

Dow Chemical liet onlangs al weten dat er ongeveer tweehonderd banen in Terneuzen zouden verdwijnen als gevolg van een wereldwijde reorganisatie. Het chemieconcern heeft door de financiële crisis de vraag naar chemicaliën sterk zien terugvallen. In ieder geval drie van de 26 fabrieken in Terneuzen gaan dicht.

Sterke koersval
De tegenslag met het contract met Koeweit leidde maandag tot een sterke koersval van Dow Chemical op de beurs in New York. Het aandeel stond 20 procent lager. Beleggers vrezen dat Dow nu niet voldoende geld meer over heeft om de overname van rivaal Rohm & Haas voor meer dan 15 miljard dollar te betalen. Koeweit zou 7,5 miljard dollar naar Dow Chemical overmaken, als onderdeel van de overeenkomst voor de vorming van een gezamenlijke onderneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden